Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Pitești sau locul unde ajung cazurile cele mai grave din județ și nu numai. 12 ore. 2 medici. 8 asistente. Aproximativ 150 de prezentări. Pacienți în stare critică, bolnavi care acuză dureri insuportabile, dar și persoane care nu reprezintă urgențe medicale. 18 paturi. În situația în care toate sunt ocupate și în acel moment ajung alte cazuri extrem de grave, se suplimentează cu tărgi. Pacienții ale căror vieți nu sunt în pericol sunt nevoiți să mai aștepte. Unii înțeleg că prioritare sunt cazurile critice, alții nu. Se creează tensiune. Uneori, se ajunge la epuizare. Și, totuși, personalul din Urgență trebuie să se redreseze rapid.

 

Experiența ajută enorm. Un lucru este extrem de clar: dacă medicul urgentist a greșit, cel specialist nu mai are ce consulta. Nu sunt permise erorile. Și, totuși, urgențele sunt imprevizivile. Acum

pacientul este bine, după câteva momente poate intra în stop, în ciuda tuturor eforturilor. Nimeni nu este Dumnezeu. Doar EL are ultimul cuvânt.

Medicina de urgență este considerată, și pe bună dreptate, una dintre cele mai solicitante ramuri ale medicinei. Aici totul se face în echipă. În Urgență, lucrurile merg bine, dacă există echipamente/dotări. Și, datorită implicării conducerii instituției, există! De asemenea, personalul trebuie să funcțineze ca un puzzle. Nu e loc de orgolii, mândrie, supărare. Nu există “eu am fost mai bun”. Fără infirmiere, fără asistente, fără personal auxiliar și, evident, fără medici, nu există întreg și nici rezultatele scontate. Doar astfel, orice viață salvată devine o victorie. O victorie de care nu ai timp să te bucuri, pentru că trebuie să continui să îți faci treaba, în ciuda stresului, oboselii sau afluxului de pacienți. Așa poate fi prezentată, pe scurt, o zi obișnuită în Unitatea de Primiri Urgențe.

 

Mâine, 27 mai, este celebrată Ziua Medicinei de Urgență. Lor, celor din prima linie, Conducerea SJUP le dorește o sărbătoare care să-i pună în valoare, iar eforturile și sacrificiile pe care le depun clipă de clipă să le fie recunoscute. La mulți ani vouă, celor care salvați vieți contracronometru!

 

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.