
Teatrul “Alexandru Davila” este una dintre entitățile culturale emblematice ale județului Argeș, fiind un promotor al actului artistic de calitate. Încă de la înființare, a fost un punct de referință unanim recunoscut în toate mediile, atât în spațiul argeșean, cât și în cel național și internațional.
„Despre teatru, cea dintâi voce care a răsunat a fost a lui Dinicu Golescu. Spunea că “teatrul e menit să ațâțe în om toate virtuțile” și să arate “pildele celor vrednici de pomenire”. Nu de puține ori, la Golești, în Argeș, și-a invitat prieteni și colaboratori și a discutat, de la nivelul omului cu putere de decizie, despre aducerea teatrului, ca artă, în cotidianul vieții comunității. Se poate spune că a fost pionier din punct de vedere decizional al nașterii teatrului în România, iar asta s-a făcut, ca multe altele, la Conacul Goleștilor, în Argeș. Dinicu Golescu a susținut, la școala înființată la Golești, că teatrul e în stare “să aprindă scântei de gânduri și să stârnească înfiorări în suflete”.
La Pitești, teatrul și-a găsit adevărata menire sub denumirea de Teatru Muncitoresc, spre sfârșitul anului 1947. Inaugurarea a avut loc la 6 martie 1948, premiera care a marcat evenimentul fiind spectacolul Insula păcii de Evgheni Petrov, activitatea artistică a teatrului aflându-se sub îndrumarea actorului și regizorului Victor Handoca.
În prezent, Teatrul “Alexandru Davila” este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Argeș. Situat în centrul Municipiului Pitești, Teatrul ,,Alexandru Davila” este o bijuterie culturală și arhitecturală. Poartă numele dramaturgului Alexandru Davila, fiul cel mare al doctorului Carol Davila și al Anicăi Racoviță, descendentă din familia Goleștilor. Argeșean la origine, Alexandru Davila s-a remarcat în calitate de director al Teatrului Național din București prin promovarea pieselor de teatru românești și a unor piese din dramaturgia clasică universală.
Cele trei secții ale Teatrului (Secția Dramă ,,Liviu Ciulei”, Secția Revistă „Constantin Zărnescu” și Secția pentru Copii și Tineret ,,Așchiuță”) au menirea de a deschide porți către o lume în care fiecare spectacol poate fi o lecție de viață. Spectacolele Teatrului ,,Alexandru Davila” se joacă în Sala Mare, dar și în Sala Studio, ce poartă numele celebrului regizor Liviu Ciulei.
Activitatea artistică a teatrului este una dinamică și bogată, aceasta reflectându-se prin participări la festivaluri, colaborări naţionale și internaţionale, festivaluri organizate, premiere şi piese de teatru care fac parte dintr-un repertoriu divers. Printre festivalurile de prim-plan ale vieții teatrale românești, organizate de Teatrul ,,Alexandru Davila”, se remarcă Festivalul Internațional al Teatrului de Studio și Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, transmite CJ Argeș.