Agentia Nationala de Administrare Fiscala, luni, 11 februarie 2019. ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO

În M.O. nr. 602/30.06.2023 s-a publicat O.U.G. nr. 67/30.06.2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin care, în scopul combaterii creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, se instituie o măsură cu caracter temporar, care constă în limitarea adaosurilor comerciale practicate pentru produsele de mai jos. 

  Potrivit ANAF, măsura cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor se aplică tuturor operatorilor economici înregistraţi în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanţul de producţie, import, comerţ intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul, astfel :  

 1. a) cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, respectiv Legea contabilităţii 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte;
 2. b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale;
 3. c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în 3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Pe perioada de aplicare a prezentei O.U.G, comercializarea produselor de mai jos, se face doar cu prezentarea de către operatorii economici a dovezilor cu privire la valoarea adaosului comercial aplicat produselor vândute, care constau în declaraţii pe propria răspundere semnate de reprezentanţii legali ai operatorilor economici . 

  Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare . 

Nerespectarea cotelor de adaos comercial prevăzute de către procesatori, distribuitori sau comercianţi la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei. 

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se realizează de către agenţii constatatori din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin organele de control abilitate ale structurilor subordonate, sau de către Consiliul Concurenţei, conform competenţelor. 

   

 

Prezenta O.U.G. intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării şi se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării acesteia în vigoare. 

    

 

        LISTA de produse agricole şi alimentare pentru care se aplică prevederile O.U.G. nr. 67/30.06.2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare:  

 

 1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300 – 500 grame, fără specialităţi
 2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
 3. Brânză telemea de vacă vrac
 4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
 5. Făină albă de grâu „000” 1 kg
 6. Mălai 1 kg
 7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
 8. Ulei de floarea-soarelui 1 l
 9. Carne proaspătă pui*)
 10. Carne proaspătă porc**)
 11. Legume proaspete vrac***)
 12. Fructe proaspete vrac****)
 13. Cartofi proaspeţi albi vrac
 14. Zahăr alb tos 1 kg

 

    

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *