Tipic românesc! După ce s-au investit sute de milioane de euro în școli, școlile din Argeș riscă să rămână fără elevi. Situația este disperată. Construirea campusului BookLand de la Vulturești va lăsa sate întregi fără copii în școli. Primarul din Bălilești atrage atenția că racolarea elevilor de clasa 0 și a V-a amenință școlile din comunele argeșene. Dumitru Tudosoiu, Inspector Șef al ISJ Argeș, consideră că pentru a nu fi afectată rețeaua școlară, obiectul campusului trebuie să se desfășoare strict pe școala profesională de 3 ani și învățământul dual. Campusul anunță că își va deschide porțile în septembrie 2025 pentru primii 300 de elevi, urmând ca după completarea tuturor claselor capacitatea maximă să fie de peste 1.200 de elevi. 

Victor-Cătălin Turturică, primarul comunei Bălilești, a transmis o adresă oficială către Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Argeș, exprimându-și profunda îngrijorare față de oferta educațională prezentată de Campusul Preuniversitar Profesional BookLand din comuna Vulturești. Edilul trage un semnal de alarmă cu privire la efectele devastatoare pe care le-ar putea avea „racolarea” elevilor din clasele pregătitoare (clasa 0) și a V-a asupra învățământului public din satele argeșene.

În documentul trimis autorităților, primarul denunță intenția campusului de a organiza clase de început de ciclu – clasa 0 și clasa a V-a – ca fiind „un afront și totodată un pericol la adresa sistemului educațional din unitățile de stat.” Potrivit acestuia, o astfel de practică ar conduce, în mod direct, la destabilizarea rețelei școlare rurale, în special în comunele care au beneficiat de investiții consistente din fonduri europene pentru modernizarea școlilor, dotarea laboratoarelor, implementarea programului „masă sănătoasă” și asigurarea transportului elevilor și cadrelor didactice.

„Este de înțeles ca un elev de clasa a VIII-a să opteze pentru o școală profesională. Dar nu este firesc să vorbim despre atragerea copiilor de 6 sau 10 ani, copii fără de care școlile noastre vor rămâne fără efective și se vor închide”, se arată în adresă.

Primarul subliniază că oferta campusului BookLand afectează direct stabilitatea școlilor din comunele învecinate, iar dacă acest model de racolare se va extinde, învățământul preuniversitar de stat din mediul rural va fi adus în pragul colapsului.

„Ce se întâmplă acum cu acest campus este o distrugere la vedere a învățământului preuniversitar de stat care va duce la un dezastru!”, avertizează ferm primarul Victor-Cătălin Turturică.

Edilul solicită autorităților centrale și județene să analizeze cu responsabilitate situația și să ia măsuri pentru a proteja școlile din mediul rural, în care comunitățile au investit efort, timp și resurse pentru a asigura un viitor decent copiilor din sate.

 Dumitru Tudosoiu, Inspector Șef al ISJ Argeș: „Pentru a nu fi afectată rețeaua de învățământ, campusul trebuie să-și desfășoare activitatea strict pe școala profesională de 3 ani și învățământul dual. Nu putem să depopulăm școlile în care s-au investit banii din PNRR”.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

2 thoughts on “Cătălin Turturică: Oferta campusului BookLand afectează direct stabilitatea școlilor din comunele învecinate

  1. 𝐃𝐑𝐄𝐏𝐓 𝐋𝐀 𝐑𝐄𝐏𝐋𝐈𝐂𝐀
    Cand Thomas Edison a inventat telegraful, scepticii l-au invinuit ca distruge societatea, ulterior inventia primului bec electric fiind numita „un esec evident trambitat ca un succes minunat”. La fel i-au spus si lui Alexander Graham Bell, cand a scos telefonul pe piata, acuzandu-l ca strica auzul. Tiparnita lui Guttenberg a fost ridiculizata, spunandu-se sus si tare ca scripturile pe pergament rezista mai bine in timp si ca nu-i lasa fara munca pe calugari. Si fratii Wright, al caror prim zbor cu avionul a durat 12 sec, au fost luati peste picior. Iar in prima locomotiva cu abur se credea ca corpul uman nu poate rezista unei asemenea viteze si ca ar putea suferi efecte adverse. Si despre internet se credea ca e o moda trecatoare.
    Rezistenta la NOU face parte din instinctul nostru de supravietuire. Suntem sceptici, ne apropiem cu teama si preferam sa ramanem la metodele noastre vechi, insa sigure si testate, dar care… nu ne asigura evolutia ca specie.
    Asociatia BookLand nu a inventat nimic (inca). Doar a pus cap la cap conceptele teoretice si practicile de succes si – din dragoste pentru elevii de la sat – a gandit o scoala privata fara taxe care sa ii invete si carte, si meserie pe acesti copii care, inca de mici, au acces la varii mestesuguri ajutandu-si parintii in gospodarie. Fiti siguri ca printre ei se regasesc cei mai buni (actuali sau viitori) meseriasi!
    Sa fim acuzati de primarul Victor-Cătălin Turturică din comuna Balilesti (Arges) ca reprezentam „un afront și totodata un pericol la adresa sistemului educational din unitatile de stat” este un mare neadevar si o uriasa nedreptate. BookLand a renovat recent (2020-2023) 80 de scoli si gradinite in toate judetele tarii. Si nu ne-au trebuit sute de milioane de euro – cat spune domnia sa ca s-a investit in scolile din Arges – ci doar 131,500 euro per scoala, caci cu cele 10,5 mil euro stranse de la companiile private si bugetele locale ale primariilor cu care am colaborat, am reusit sa fim de 20 de ori mai eficienti dpdv financiar decat autoritatile locale.
    Cum sa fie situatia „disperata”, domnule Turturica? In Arges sunt peste 100,000 de copii pana in 18 ani. Iar in N-E judetului, unde e comuna Vulturesti din jurul careia inscriem copiii, sunt 25,000. In primul nostru an inscriem primii 300 de elevi, urmand ca – abia in 5 ani – capacitatea maxima de 1,200 locuri sa fie atinsa. Si nu numai cu copii de scoala primara sau gimnaziala, ci in principal cu tineri de 14-26 ani care doresc sa-si continue studiile la Liceul teoretic & Scoala Profesionala din Campusul Preuniversitar Profesional in sistem Dual. Tineri care sa isi doreasca sa invete la Scoala noastra Profesionala care le asigura, dupa 3 ani (clasa a IX-a, a X-a si a XI-a), un loc de munca la angajatorul care, in timpul scolii, le plateste si o bursa consistenta. Focusul nostru este inspre mediile defavorizate si familiile monoparentale iar in ceea ce priveste ciclul primar si gimnazial, anul acesta abia inscriem cate 50 elevi din fiecare.
    Noi nu „racolam” elevi, domnule primar, ci le oferim o sansa extraordinara: aceea de a fi adusi zilnic la scoala cu autocarul, de a purta uniforma, de a fi hraniti de 2 ori pe zi, de a li se oferi toate rechizitele si manualele de care au nevoie, ba chiar si de a face temele la scoala, alaturi de profesorii care le predau materia cu drag si responsabilitate. Mai mult decat atat, au sansa, inca din clasa Pregatitoare, sa fie expusi la varii activitati practice care sa le creasca stima de sine si sa prin intermediul carora sa isi descopere si dezvolte vocatia. Acesta este un model complex de educatie, care imbina teoria cu practica, pregatindu-i mai bine pe elevi pentru viata, odata ce absolva cursurile.
    Nu ne puteti interzice sa deschidem o scoala cu suflet pentru copiii de care ne pasa cu adevarat. Dumneavoastra va pasa de niste cladiri si, poate, de norma profesorilor… noua de ce se intampla in mintile si sufletele acestor copii. In niciun caz nu va fi „o distrugere la vedere a învățământului preuniversitar de stat care va duce la un dezastru!”, ci o metoda educationala care ii va inspira pe multi… poate si pe dumneavoastra. Totul intru binele copiilor nostri.
    Dumneavoastra si oricarui primar de comuna va recomandam sa gasiti solutii concrete pentru a-i determina pe cetateni sa nu mai plece din tara, atragand investitori si optimizand resursele locale de care dispuneti. Daca oamenii au o meserie, un loc de munca bine platit, siguranta si stabilitate, fiti convins ca o sa fie mai deschisi sa isi formeze sau dezvolte familiile.
    BookLand va ajuta in acest sens si este partenerul dvs, nu dusman. M-as bucura mult sa va schimbati perspectiva „monopolista” si sa permiteti copiilor din judetul Arges ca – prin EDUCATIE – sa aiba, cu adevarat, o viata mai buna in propria tara… nu afara!
    Mihaela Petrovan – Presedinta Asociatiei BookLand

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *