Mecanismul compensării, ce permite firmelor să-și acopere datoriile fiscale cu sumele de recuperat de la Fisc, va fi extins astfel încât să se aplice și atunci când creanțele sunt administrate de entități publice diferite, conform unui proiect de lege adoptat miercuri la Senat. Însă asta numai dacă firma deține o hotărâre judecătorească definitivă. De exemplu, regula se va aplica atunci când primăria are o datorie la firmă, aceasta din urmă optând să o compenseze cu datoriile sale către Fisc (chestiune imposibilă acum).
Proiectul de lege adoptat de Senat mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților pentru a se putea aplica. Prin document se propune, în esență, extinderea mecanismului de compensare a creanțelor, ce este prevăzut de Codul de procedură fiscală.

„Prin excepție (…), creanţele fiscale ale contribuabilului, certe, lichide şi exigibile, faţă de bugetele locale, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă, se sting prin compensarea acestora, la cererea contribuabilului, cu obligaţiile sale restante, curente sau viitoare către bugetul de stat, fără compensare între bugete, indiferent dacă obligaţiile şi respectiv creanţele supuse stingerii sunt administrate de aceeaşi autoritate publică sau nu. Procedura de stingere şi schimb de informaţii între organele fiscale locale şi organele fiscale centrale se aprobă prin ordin comun al ministrului finanţelor și ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, iniţiat la propunerea ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală – n. red.)”, prevede propunerea de act normativ.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *