Un proiect de interzicere a montării de centrale de apartament promovat de fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, pe fondul îngrijorărilor legate de poluare, mai trebuie “aprofundat”, iar decizia a fost amânată de Guvern.

Dacă în luna iunie, noul ministru al mediului, Mircea Fechet, declara că încă nu s-a luat o decizie privind termenul la care centralele de apartament vor dispărea, în acest weekend la Bacău, ministrul mediului a subliniat că problema centralelor nu mai reprezintă un interes pentru Ministerul Mediului. Mai mult, Mircea Fechet cere ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz pentru a nu mai pune presiune pe fondul forestier.

“Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, arată noul ministru al Mediului.

Oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign, ce va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene mâine, 27 aprilie. Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în 2024.

Intenția Executivului European de a interzice vânzarea de centrale individuale pe gaze a fost devoalată mai demult, prin pachetul RePowerEU, care încuraja statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și în cele noi, dar nu a existat vreo obligație impusă.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *