Liberalii au solicitat, pentru a doua săptămână la rând, amânarea votului final în Camera Deputaților asupra proiectului prin care, la plățile efectuate cu carduri de credit sau de debit, operatorii economici vor avea obligaţia să emită bon fiscal tipărit doar la solicitarea clienţilor.
Majoritatea parlamentară susține că trebuie clarificat dacă măsura ar necesita reavizarea caselor de marcat, în timp ce opoziția arată că măsura este opțională, iar operatorii economici pot alege să tipărească în continuare bonul chiar dacă nu cere clientul, fără a fi obligați la vreo modificare a caselor de marcat. După cum argumentează inițiatorii, această practică este utilizată pe sacră largă în alte state, unde bonul fiscal este eliberat clientului doar dacă acesta confirmă că îl dorește în formă tipărită pe hârtie. În România, însă, în prezent, comercianţii au obligaţia de a da bon fiscal pentru toate tranzacţiile, inclusiv cele plătite cu cardul, chiar dacă consumatorul nu solicită acest lucru.
Autorii proiectului arată că tranzacţiile cu cardul sunt 100% verificabile şi au loc prin sistemul bancar, iar cerința fiscală a tipăririi şi înmânării unui bon în cazul acesta dublează înregistrările din bazele de date electronice, mult mai uşor verificabile. ”Faptul că trebuie să dăm o bucată de hârtie pentru orice tranzacţie facem este o birocraţie. O birocraţie făcută din raţiuni fiscale pentru a certifica vânzările comercianţilor. Cu toate acestea tranzacţiile cu caardul sunt 100% verificabile în sistemul bancar, deci raţiunile fiscale de la tranzacţiile cu cash nu se aplică”, susțin autorii propunerii legislative.