Garda de Mediu Argeş confirmă confirmă poluarea din Munţii Făgăraş, reclamată de Agent Green, care pune în pericol aspretele. Comisarii au aplicat mai multe sancţiuni şi anunţă că au fost sesizaţi procurorii, anunță news.ro.

”Avand în vedere aspectele sesizate în mediul on-line cu privire la o potenţială poluare a râului Vâlsan si perturbarea habitatului unei specii protejate de peste (aspretele – Romanichtys valsanicola), de către o firmă care desfăşura activităţi forestiere, Comisariatul Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat în perioada 22-24.02.2023 verificări în zona respectivă”, anunţă, marţi, Garda de Mediu Argeş.

Sursa citată a precizat că a fost sancţionat contravenţional cu amendă, în cuantum de 8.000 lei, agentul economic care desfăşura activităţi forestiere, pentru circulatia cu utilaje şi cu buştenii prin albia unui pârâu aflunet al râului Vâlsan, fiind dispusă şi masura obligatorie de interzicere a circulaţiei cu autovehicule de orice tip şi transportului cu orice mijloace al buştenilor prin albia minoră a râurilor şi pâraielor din zona de munte.

Structura silvică a fost amendată

De asemenea, a fost sancţionată contraventional cu amendă în cuantum de 60.000 lei, structura silvică care a autorizat parchetul aflat în exploatare, pentru ca nu a furnizat Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, datele şi informaţiile necesare emiterii unor condiţii speciale la punerea în valoare şi exploatarea arboretelor, având în vedere că zona se suprapune integral cu ariile naturale protejate ROSCI 0122 Munţii Făgăraş şi Rezervaţia Naturală 2.125 Valea Vâlsanului.

”Au fost informate organele de cercetare penală cu privire la posibilitatea săvârşirii faptei penale de perturbare intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie a aspretelui – Romanichtys valsanicola, specie ce necesită o protecţie strictă, potrivit legislaţiei în vigoare şi care işi are arealul în râul Vâlsan, în aval de punctul de deversare al pârâului afectat de exploatarea forestieră”, au mai precizat comisarii de Mediu.

Aceştia au menţionat, de asemenea, că în perioada următoare se va monitoriza zona respectivă în vederea identificării unor eventuale încălcări ale legislaţiei de mediu în vigoare.

Agent Green a reclamat, săptămâna trecută, că, din cauza unei exploatări forestiere din Munţii Făgăraş, s-a produs poluare pe râul Vâlsan, fiind puse în pericol ultimele exemplare de asprete, specie critic periclitată.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *