Profesorul Mircea Coşea atinge un subiect sensibil pentru societatea româească. Ajutoarele sociale care se acordă tinerilor, dar şi faptul că aceştia locuiesc cu părinţii până la aproape 40 de ani, vitregeşte ţara de tineri care să muncească.

„Există o explicaţie care ar trebui sau ar fi trebuit de mult timp să fie sub ochii guvernanților și să se ia măsuri. Sunt oameni, sunt mulți, sunt tineri care nu muncesc în România pentru că au din ce trăi. Sunt două elemente care trebuie luate în calcul.

Primul este așa-numitul sindrom italian şi anume, în România există o anumită tradiție ca tinerii să rămână cu părinții la un loc, în aceeași casă, chiar dacă se căsătoresc, mai mult decât ar trebui. Ajung până la vârsta de 35-40 de ani.

Așa s-a întâmplat și în Italia, cu vreo 20, până la 30 de ani. De aceea se numeşte sindromul italian. Și asta înseamnă că, având din ce trăi, din pensiile părinţilor sau din ceea ce părinții îi ajută, nu muncesc. Asta este o chestiune de educaţie, până la urmă.

A doua problemă este de chestiune, să zicem, politică. Şi anume, din raţionamente politice, în România, categoria celor care primesc bani ca să nu muncească, dar ca să voteze, este mai mare ca în alte țări.

Sunt aceste aşa-numite salarii sociale, fel de fel de ajutoare, fel de fel de bonusuri care se dau populației care poate să stea pe margine, să nu muncească, dar care sunt supuse unor tratamente foarte atente din partea primarilor sau a altor forţe locale ca să meargă la vot, să voteze pe cei care, până la urmă, îi ţin în viaţă dându-le bani.

E un lucru grav, pentru că asta înseamnă că România pierde pe de-o parte forţă de muncă activă.

Pe de altă parte, că se politizează excesiv piața muncii și e un lucru complicat. Problema în sine este mult mai gravă, și anume, România are o problemă care va fi extrem de gravă pentru națiunea română în viitor, și anume un deficit demografic mare”, a explicat profesorul Mircea Coșea, potrivit Antena 3.ro.

 

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *