
Fişierul standard de control fiscal (SAF-T), prevăzut la art. 591 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală reprezintă un standard internaţional utilizat pentru transferul electronic de date din evidenţa contabilă şi fiscală, de la contribuabili/plătitori către autorităţile fiscale şi auditori.
„Reamintim că Declaraţia informativă D406 (SAF-T) se depune din:
– data de 1 ianuarie 2022 de către marii contribuabili
– data de 1 ianuarie 2023 de către contribuabilii mijlocii.
Începând cu data de 1 ianuarie 2025 obligaţia de a depune la organul fiscal central Declaraţia informativă D406 (SAF-T) intervine şi pentru CONTRIBUABILII MICI.
Următoarele categorii de contribuabili nu au obligaţia de depunere a fişierului standard de control fiscal (SAF-T): unităţile de cult, asociaţiile de proprietari şi persoanele juridice fără scop patrimonial, persoanele fizice autorizate (PFA); întreprinderile individuale (II); c) întreprinderile familiale (IF); persoanele fizice care desfăşoară activităţi cu scop lucrativ (PFL); asociaţiile familiale (ASF); societăţile profesionale de avocaţi cu răspundere limitată (SPAR) şi cabinetele individuale de avocat; societăţile profesionale notariale şi birourile individuale notariale; cabinetele medicale individuale (CMI); societăţile profesionale de practicieni în insolvenţă (SPI); instituţiile publice (PUB), indiferent de sursa lor de finanţare sau de categoria de contribuabili la care sunt încadrate.
Termenele de transmitere de către contribuabili/plătitori a fişierului standard de control fiscal (SAF-T) sunt:
– ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare, respectiv luna/ trimestrul calendaristic, după caz, pentru alte informaţii decât cele privind secţiunile „Stocuri” şi „Active”;
– la termenul de depunere a situaţiilor financiare aferente exerciţiului financiar, în cazul secţiunii „Active”;
– la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitării, în cazul secţiunii „Stocuri”.
Contribuabilii/Plătitorii transmit Declaraţia informativă D406 astfel:
– Lunar sau trimestrial, urmând perioada fiscală aplicabilă pentru TVA. Contribuabilii care au ca perioadă fiscală aplicabilă pentru TVA semestrul sau anul transmit Declaraţia informativă D406 trimestrial.
– Trimestrial de către contribuabilii care nu sunt înregistraţi în scopuri de TVA .
Data-limită pentru transmiterea declaraţiei informative D406 privind fişierul standard de control fiscal este: ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declaraţia informativă.
Contribuabilii beneficiază de o perioadă de graţie de:
* 6 (şase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligaţia de transmitere lunară a fişierului SAF-T;
* 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligaţia de transmitere trimestrială a fişierului SAF-T.
Contribuabilii/plătitorii nu sunt sancţionaţi contravenţional, dacă depun Declaraţia informativă D406 validă în cadrul acestor termene.
La art. 3371 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală se reglementează contravenţii aplicabile pentru încălcarea dispoziţiilor referitoare la fişierul standard de control fiscal, astfel :
a) nedepunerea la termenele prevăzute de lege a fişierului standard de control fiscal;
b) depunerea incorectă ori incompletă a fişierului standard de control fiscal.
Contravenţiile se sancţionează astfel:
a) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul săvârşirii faptei prevăzute la lit. a);
b) cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul săvârşirii faptei prevăzute la lit. b).
Nu se sancţionează contravenţional:
a) persoanele care corectează fişierul standard de control fiscal până la termenul legal de depunere a următorului fişier;
b) persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează fişierul standard de control fiscal ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
Dispoziţiile referitoare la contravenţii/sancţiuni se completează cu prevederile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
Declaraţia informativă D406 SAF-T:
* este un fişier în format electronic, de tip XML, conţinând date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor/plătitorilor, exportate şi stocate într-un format standardizat.
* se depune doar online, în format electronic, prin intermediul serviciului public digital „Servicii online – depunere declaraţii” al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau prin intermediul site-ului www.e-guvernare.ro, serviciul „Depunere declaraţii ANAF”.
Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a elaborat “GHIDUL contribuabilului pentru pregătirea şi transmiterea Declaraţia informativă D406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T), disponibil la secţiunea dedicată SAF-T pe portalul ANAF.
Pentru informaţii suplimentare sau clarificarea altor aspecte, puteţi accesa adresa de
e-mail : saft@anaf.ro”, transmite AJFP Argeș.