Având în vedere evenimentele care au avut loc în șantierele de construcții, ca urmare a surpării de maluri, cu urmări grave și ireversibile, în mod special în lucrările pentru realizarea rețelelor edilitare de apă, canalizare sau gaze, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș informează asupra următoarelor obligații ale angajatorilor:
– asigurarea echipamentelor de muncă pentru sprijinirea malurilor:
Echipamentele de muncă utilizate în scopul sprijinirii malurilor săpăturilor sunt cele stabilite în soluția dată de proiectantul lucrării.
Aceste echipamente trebuie să asigure următoarele cerințe generale:
 protecția lucrătorilor pe toată înălțimea șanțului;
 protecția lucrătorilor pe toată lungimea frontului de lucru (inclusiv traseul de acces în și din sapătură);
 protecția lucrătorilor pe perioada de montare și demontare a echipamentului de muncă.
– asigurarea accesului în condiții de siguranță a lucrătorilor în și din săpătură:
Accesul în și din săpătură se poate realiza:
 pe o pantă la capătul șanțului săpat. Traseul de ieșire/intrare la frontul de lucru trebuie să fie asigurat din punct de vedere al riscului de surpare a malurilor;
 cu ajutorul unei scări. Utilizarea acestei scări trebuie să se facă în condițiile prevăzute de legislația specifică potrivit prevederilor H.G. nr.1146/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă și dispozițiilor H.G. nr.300/2006 privind cerintele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile.
– asigurarea măsurilor necesare pentru a evita încărcarea suplimentară a marginii canalului săpat prin :
 depozitarea pământului excavat (încărcare statică);
 permiterea traficului greu în apropierea șanțului (încărcare dinamică datorată vibrațiilor);
-asigurarea instruirii specifice pentru personalul care utilizează echipamentele de muncă în activitatea de sprijiniri de maluri:
 instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă care trebuie să cuprindă măsurile de securitate din instrucțiunile de utilizare a echipamentului de muncă.
-controlul aplicarii de către toți lucrătorii a măsurilor stabilite prin instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă:
 se vor nominaliza persoanele pentru realizarea măsurilor de securitate prin instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă și dacă au realizat aceste măsuri;
 se va urmări dacă persoanele responsabilizate prin stabilirea de atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă în ”fișa postului” au îndeplinit aceste atribuții.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *