Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanții asociațiilor din sectorul vegetal au ajuns la un acord luni, după o sesiune de negocieri care a durat peste trei ore. În cadrul discuțiilor, au fost agreate 13 solicitări cheie formulate de fermieri.

Printre principalele puncte convenite se numără acordarea în regim de urgență a plăților de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), cu termenul limită stabilit la 29 februarie 2024. De asemenea, s-a convenit compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina. Aceasta se va realiza prin adoptarea de culoare separate pentru produse și monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța.

Șeful de la Agricultură și reprezentanții Asociației pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au convenit, de asemenea, acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu o marjă a dobânzii de maximum 2% + ROBOR, având termenul limită stabilit la 29 februarie 2024. Un sprijin financiar de 100 de euro pe hectar pentru culturile înființate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina a fost, de asemenea, inclus în acord.

Pe lângă acestea, au fost aprobate solicitări privind actualizarea valorii ajutorului de stat pentru rambursarea accizei la motorina achiziționată și utilizată în agricultură, precum și derogarea GAEC 7 și GAEC 8, cu clarificări pentru aplicarea acestora începând cu anul de cerere 2023-2024.

Într-un efort de a sprijini fermierii, au fost convenite revizuirile și s-a adoptat legislația necesară pentru durata minimă a contractului de arendă și concesionarea pășunilor. De asemenea, s-au discutat schimbări importante privind Ordonanța 195/2002 referitoare la circulația pe drumurile publice și echivalarea categoriilor de permise pentru utilaje agricole.

Printre propunerile aprobate se numără și asigurarea apei gratuite pentru infrastructura principală de irigații în anul 2024 și subvenționarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI).

Aceste acorduri reprezintă un pas semnificativ în direcția revitalizării sectorului agriculturii și consolidării parteneriatului între Ministerul Agriculturii și fermieri. Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței și urmează a fi discutată în următoarea ședință de guvern.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *