!

Ministerul Mediului se vede confruntat cu o solicitare mai specială din Parlament, mai precis să dea informații oficiale despre compoziția prafului saharian care a afectat recent țara noastră.
”Se vehiculează, în acest sens, privitor la norul de praf că acesta ar avea o compoziție peste limitele maxime admise pentru sănătatea umană în ceea ce privește conținutul de arsenic, bariu, nichel și zinc care ar fi la o valoare mai mare decât valoarea limită permisă. În comparație cu nisipul saharian și particulele de nisip din ploaie, acesta ar conține arsenic de 44 de ori mai mult, bariu de 660 de ori,
nichel de 2500 de ori, zinc de 64 de ori și fier de 23 de ori mai mult. De asemenea, este propagată ideea că praful ar conține aluminiu în nisipul din Sahara la nivel de 14,2 mg/kg, în timp ce nisipul din ploaia murdară conține 10342 mg/kg, adică de 728 de ori mai mult aluminiu.
Pentru a ajunge la concluzia finală cu privire la cauza acestei compoziții chimice a prafului după precipitare este necesar să se efectueze analize suplimentare din mai multe localități diferite prin ordin de la instituțiile statului și cu procedurile de prelevare prevăzute de lege.
Din informațiile pe care le deținem unele state vecine au luat, deja, măsuri atât în sensul analizării minuțioase a norului de praf și a ploilor ce l-au însoțit, precum și pentru informarea populației și pentru adoptarea unor măsuri de prevenire sau necesare protejării populației de efectele posibil nocive ale acestuia” se arată într-o interpelare a deputatului AUR Lilian Scripnic.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *