Modificări legislative – luna mai 2023  

Minutul de fiscalitate este rubrica publicată de Institutiilestatului.ro.  Articolele sunt scrise de specialiști în finanțe și pot fi citite într-un minut. Toate noutățile fiscale le găsiți în „Minutul de fiscalitate”.

  În Monitorul Oficial nr. 415/15.05.2023 a fost publicată O.U.G. nr. 34/12.05.2023 privind unele măsuri fiscale-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu aplicabilitate din data publicării în M.O., respectiv 15.05.2023. 

  Potrivit art. X din acest act normativ se prelungeşte perioada în care se poate efectua plata grantului conform Schemei de ajutor de stat prevăzute la art. II din O.U.G. nr. 42/2020 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA, precum şi pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19: până la data de 31.12.2023 (anterior, termenul era 30.06.2023 ). 

 

    Reamintirea altor aspecte fiscale de interes pentru contribuabili, în perioada următoare: 

 

     * Potrivit Codului fiscal plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor şi contribuţiilor sociale obligatorii sunt obligaţi să calculeze, să reţină, să plătească şi să declare impozitele şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă, până la termenul de plată a acestuia, inclusiv. 

    Atragem atenția contribuabililor să ia toate măsurile privind declararea și plata în termen a acestora, întrucât reţinerea şi neplata (…) în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă, potrivit art. 6^1 din Legea 241/2005, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. 

Pe cale de consecință, orice faptă penală se înscrie în cazierul fiscal, iar pentru persoana în cauză se retrage codul de TVA din toate firmele în care deține acțiuni. 

 

 * Transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale de către contribuabilii/plătitorii persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoane fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent, se face exclusiv prin intermediul Spațiului Privat Virtual (S.P.V).  

  Pentru eficientizarea desfăşurării activităţii este necesară crearea unui cont în S.P.V. pe portalul www.anaf.ro. 

 

    * Termenele pentru depunerea declaraţiilor şi pentru plata impozitului pentru situaţiile de mai jos sunt: 

  1. a) pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, termenul pentru depunerea formularului 101“Declaraţia anuale privind impozitul pe profit“ aferent anului fiscal 2022 şi plata impozitului pe profit este până la data de 25 iunie 2023;
  2. b) pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, termenul pentru depunerea formularului 100 “Declaraţie privind obligațiile de plată la bugetul de stataferent trimestrului IV 2022 şi plata impozitului este până la data de 25 iunie 2023;
  3. c) pentru plătitorii de impozit specific unor activităţi, termenul pentru depunerea formularului 100 “Declaraţie privind obligațiile de plată la bugetul de stataferent semestrului II 2022 şi plata impozitului este până la data de 25 iunie 2023.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *