
Amorina Ionela Dumitrescu Soare, medic primar Diabet Nutritie si Boli Metabolice, cu o experiență de peste zece ani în domeniul nutriției și tratamentului diabetului zaharat, atât în spitale, cât și în clinici private, va publica în Institutiilestatului.ro diferite sfaturi medicale. Mai multe detalii găsiți pe www.cabinetuldediabet.ro.
Astăzi, DESPRE FICATUL GRAS
Ficatul este un organ foarte important ce indeplineste peste 500 de functii: detoxifiere, metabolism, depozitatrea si activarea vitaminelor si mineralelor, coagularea sangelui, sinteze enzimatice, imunologic, digestie, etc, cu o mare capacitate de regenerare si fara de care viata nu ar fi posibila, desi cu 10% din capacitatea sa viata ar putea fi sustinuta.
Steatoza hepatica sau ficatul gras este o afectiune determinata de acumularea in exces de grasimi in celula hepatica. La inceput o afectiune minora si remediabila, in timp poate progresa catre hepatita si chiar ciroza hepatica. Diferenta o face procesul inflamator , stadiul acestuia si gradul de disfunctie celulara.
Din punct de vedere fiziopatologic intre aportul si metabolismul lipidelor trebuie sa existe o balanta. Acumularea grasimilor in exces se datoreaza fie unui aport ce excede consumul sau sintezei excesive datorata diverselor cauze fiziopatologice.
Din punct de vedere etiologic steatoza hepatica poate sa fie alcoolica (AFLD) sau nonalcoolica (NAFLD), primul tip datorandu-se unui consum in exces de alcool (>30 grame/zi, acesta fiind calculat in functie de tipul bauturilor, fiecare avand un continut diferit de acool), al doilea tip fiind o consecinta a obezitatii, excesului caloric, a dietelor foarte stricte cu scadere rapida in greutate, , a abuzului de medicamente, diabetului zaharat tip 2 si insulinorezistentei.
Simptomatologia este de obicei inexistenta sau poate fi comuna multor afectiuni si atipica : oboseala, lipsa de energie , dureri subcostale sau abdominale, inapetenta.
Ficatul gras este diagnosticat intamplator, in urma unei ecografii abdominale sau pacientul se poate prezenta cu dureri subcostale sau abdominale, aparute dupa un exces alimentar sau consum de alcool. Analizele de laborator pot fi in limite normale sau transaminazele ( AST,ALT) si GGT pot fi crescute, nu foarte mult, iat atunci cand valorile sunt crescute de peste trei ori deja discutam de hepatita steatozica si accentuarea fenomenului inflamator cu disfunctie celulara. Mai pot fi crescute proteina C reactiva, fibrinogenul, VSH, fosfataza alcalina. Trigliceridele si glicemia pot fi crescute, insa nu obligatoriu. Markerii virali ne ajuta sa excludem cauzele infectioase ale afectiunilor hepatice.Fibroscanul ne poate arata stadiul steatozei hepatice si gradul inflamatiei la nivelul acestuia.
Ce este de facut? In ceea ce priveste tratamentul farmacologic acesta depinde mult de etiologia ficatului gras. Nu exista un tratament farmacologic universal aprobat si recomandat tuturor categoriilor de pacienti. De multe ori acesta nu este necesar si daca este necesar se raporteaza strict la factorul etiologic: scaderea ponderala ( dar nu rapida si prin diete extreme), medicamente ce combat insulinorezistenta (in cazul diabetului zaharat tip 2), tratamentul dislipidemiei si tratamentul cu acid ursodeoxicolic.
In cele mai multe cazuri steatoza hepatica este reversibila in 2-4 saptamani doar prin eliminarea factorului declansator: consum exagerat de alcool, exces de dulciuri si grasimi saturate, etc.
Exercitiul fizic si hidratarea sunt importante. In unele studii s-au dovedit eficiente suplimentele de vit E.
In ceea ce priveste alimentatia , excesul de dulciuri si grasimi saturate este bine de evitat. Grasimile saturate nu se refera numai la grasimile animale, carne si branza grase, se refera mai ales la uleiul de palmier atat de folosit pentru obtinerea produselor de patiserie sau margarina folosita pentru cremele gustoase din prajituri.
Studiile au aratat ca sunt cateva categorii de alimente care pot remedia steatoza hepatica, imbunatati valorile enzimelor hepatice si impiedica evolutia procesului inflamator. Intre acestea regasim urmatoarele:
- Cafeaua pare a reduce valorile enzimelor hepatice, cat si riscul de fibroza hepatica, atunci cand este consumata cu regularitate, spune o metaanaliza din anul 2021 publicata in NIH/National library of Medicine in SUA.
- Legumele verzi prin polifenolii din compozitia acestora scad riscul de evolutie a steatozei hepatice;
- Boabele de fasole, linte, mazare si soia contin Beta-conglycinina, o proteina ce scade nivelul de trigliceride;
- Pestele de tipul somonului si sardinelor bogati in omega 3 pot reduce nivelul de trigliceride si creste nivelul HDL colesterol cu rol protector; grasimile nesaturate se pot gasi de asemenea in avocado, uleiul de masline, in , rapita si floarea soarelui.
- Cerealele integrale prin continutul lor in fibre alimentare scad absorbtia grasimilor si astfel reduc nivelul trigliceridelor si steatoza hepatica;
- Nucile ajuta la reducerea inflamatiei, insulinorezistentei si stresului oxidativ, demonstreaza unele studii, in care persoanele care au consumat nuci si-au imbunatatit valorile enzimelor hepatice;
- Turmericul si-a dovedit in studii aceleasi proprietati benefice;
- Semintele de floarea soarelui , prin continutul lor in vitamina E au proprietati antioxidante;
- Usturoiul si pudra de usturoi 800 mg /zi timp de 15 zile, si-au aratat beneficiul in imbunatatirea enzimelor hepatice, scaderea valorilor trigliceridelor si insulinorezistentei.
De obicei echilibrul in alimentatie si in viata de zi cu zi este cel mai important. “Fii moderat pentru a gusta din abundenta bucurile vietii” spunea Epicur.