Ministrul liberal al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, fost susținător al grupării #rezist, vrea ca persoanele care desenează cu graffiti pereții clădirilor de patrimoniu sau care se află în proprietatea publică și privată a statului să primească pedepse de până la 7 ani de pușcărie.
În calitatea sa de deputat, acesta a inițiat, în această primăvară, un proiect de lege pe care l-a înaintat Parlamentului. Burduja arată că, în prezent, pedeapsa prevăzută de Codul penal pentru aceste fapte, care prevede închisoarea de la 1 la 5 ani, este nesemnificativă în raport cu pagubele produse și nu conduce la descurajarea săvârșirii unor astfel de acte de distrugere. Săptămâna trecută, legea a picat, la vot, în Senat, pentru că nu a întrunit cvorumul, după ce, anterior, Comisia Juridică a adoptat un amendament prin care se sancționa doar desenarea cu graffiti pe clădirile de patrimoniu, nu și pe cele ale statului care nu fac parte din această categorie de imobile, fiind majorată doar limita minimă de pedeapsă, de la 1 la 2 ani închisoare, dar fiind menținută limita maximă, de 5 ani, din actualul Cod penal.
Proiectul de lege a fost înaintat acum Camerei Deputaților, care este și forul decizional, în data de 23 mai 2022. Biroul Permanent a transmis legea Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități, care trebuie să depună amendamente până pe data de 2 iunie. Raportul trebuie finalizat și înaintat Plenului, pentru vot final, până în data de 14 iunie 2022.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 2 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.