Ministerul Educației a lansat, recent, în consultare publică, procedura pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare. Potrivit documentului, profesorii trebuie să menționeze în declarația de interese meditațiile și școlile de la care provin elevii cărora le oferă meditații.

Începând cu 3 septembrie a.c., a intrat în vigoare noua lege a învățământului preuniversitar – Legea 198/2023 – lege care nu mai permite profesorilor să ofere meditații contra cost elevilor pe care îi au la clasă. Asta nu înseamnă că meditațiile au dispărut cu totul, dar nu mai face fiecare ce și cum vrea. Ministerul Educației a pus acum spre consultare publică pe site proiectul de ordin privind aprobarea procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, proiect care va rămâne acolo până pe 4 noiembrie 2023.

În document se specifică, la articolul 5 din Procedura pentru completarea declarațiilor de interese, că: „Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează (…) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese. Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare.”

Nedepunerea declarației de interese sau nedeclararea meditațiilor înseamnă abatere disciplinară pentru profesori, iar asta va duce la cercetarea lor disciplinară. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *