Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a transmis că va face demersurile necesare pentru declanşarea unei greve, scrie News.ro.

Sindicaliştii din Poliţie se referă, marţi, într-un comunicat de presă, la prevederile aşa-numitei Ordonanţe a austerităţii, care taie multe dintre cheltuielile prevăzute în bugetul public pentru 2023.

”Personalul bugetar care deţine titlul ştiinţific de doctor este protejat şi de data aceasta, astfel că sporul de 50% (din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată) se va acorda în continuare, lunar! Se operaţionalizează o altă instituţie bugetară – Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, înfiinţată prin Lg. 133/2019 -, care va beneficia fără restricţii de bugetul prevăzut iniţial (o fi nevoie şi de asta, nu zicem nu, dar nu putea fi doar o direcţie în cadrul ANSVSA, ca să nu se calce pe bătături cele două instituţii??”, au transmis sindicaliştii.

De asemenea, aceştia precizează că în ordonanţă nu se face referire la deficitul de personal, fiind nevoie de aproximativ 50.000 de noi angajaţi în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

”În Nota de fundamentare a acestei OUG – care face trimitere la sectoarele de activitate Sănătate şi Educaţie, în sensul de a nu fi afectate din punct de vedere bugetar -, nu se spune nimic despre deficitul imens de personal, de circa 50.000 de oameni, din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (între care şi vreo 15.000 de poliţişti), despre demisiile masive din ultimii ani, despre subfinanţarea logistică, despre normele de sănătate şi securitate în muncă aplicate mai mult pe hârtie, despre salarizarea precară a poliţiştilor, militarilor şi personalului contractual, despre restanţele de doi ani la salarii şi alte drepturi adiacente, prin neaplicarea Legii-cadru 153/2017, despre infracţionalitatea în creştere, care nu poate fi stopată fără fondurile bugetare necesare, despre războiul de la graniţa României – context în care rezerviştii militari pensionari, inclusiv din Poliţie, dorm cu Livretul şi Ordinul de mobilizare sub pernă – şi despre multe alte probleme ale acestui sistem”, a mai transmis sindicatul.

În consecinţă, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual arată că va continua demersul pentru declanşarea unei greve.

”În contextul acestei OUG, aşa cum am mai informat, deja, avem alte motive de a continua demersul juridic pentru obţinerea dreptului la grevă!”, se mai arată în comunicat

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *