
Angajații DGASPC vor colabora cu polițiștii de la „Permise și Înmatriculări” pentru a-i depista șoferii cu handicap grav, incompatibil cu volanul, potrivit unui proiect de ordonanță de guvern, pus în dezbatere de Ministerul Muncii. Concret, indemnizațiile de handicap și alte beneficii sociale vor fi suspendate temporar pentru cei găsiți în această situație, până la finalizarea reevaluării medicale. Prin aceste măsuri, se reduce riscul ca persoanele cu afecțiuni grave să conducă autovehicule, prevenindu-se astfel accidentele rutiere cauzate de incapacitatea fizică sau mintală a conducătorilor auto, și vor fi recuperate sumele încasate ilegal de cei care au dizabilități grave doar în acte, nu și în realitate.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat deja în dezbatere publică un proiect de Ordonanța de Urgență a Guvernului privind unele măsuri din domeniul social și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Printre acestea se regăsește și modificarea Legii nr. 448/2006, care reglementează drepturile și beneficiile persoanelor încadrate într-un grad de handicap.
Mai exact, spun reprezentanții Ministerului Muncii, se urmărește corelarea între statutul de persoană încadrată într-un grad de handicap și deținerea unui permis de conducere auto, în situațiile în care există o incompatibilitate medicală.
În practică, explică aceștia, s-a constatat că sunt persoane care beneficiază de aceste drepturi, dar au și un permis de conducere valabil, deși „afecțiunea medicală invocată pentru obținerea gradului de handicap este incompatibilă cu șofatul”.