Regulile pentru cum se pot înființa și ce pot face efectiv zonele metropolitane urmează a fi stabilite printr-un act normativ special. Proiectul de lege adoptat la Camera Deputaților în acest sens este gândit pentru a da coerență legislativă ideii de organizare metropolitană, în condițiile în care lucrurile sunt destul de „împrăștiate” în prezent. Practic, este vorba de anumite localități care se vor putea asocia pentru o coordonare mai bună.
Proiectul de lege privind zonele metropolitane – care după ce a fost adoptat de Camera Deputaților va merge la dezbaterea și votul Senatului – va face ordine în reglementările actuale, stabilind un regim legal clar pentru înființarea și funcționarea zonelor metropolitane, deoarece prevederile aplicabile acum sunt neclare și răspândite în mai multe acte normative.

„Principalul dezavantaj este absența unei legi distincte care să detalieze funcționarea, atribuțiile și mecanismele de finanțare ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară (structurile care se pot înființa în prezent – n. red.) care guvernează zonele metropolitane. Asociațiile de dezvoltare intercomunitară metropolitane necesită un statut mai clar, care să le îmbunătățească sustenabilitatea financiară și organizațională”, este explicat în expunerea de motive a proiectului.

În esență, zonele metropolitane vor avea ca scop dezvoltarea coerentă și durabilă a ariilor teritoriale urbane și rurale integrate din proximitatea Capitalei, a municipiilor reședință de județ și a altor municipii decât reședințele de județ. În cadrul acestora se vor crea relații reciproce de influență în domeniile căi de comunicație, economic, social, cultural și infrastructură edilitară.

Cu alte cuvinte, anumite localități se vor putea asocia în zone metropolitane (cu precizarea că o localitate va putea face parte dintr-o singură zonă metropolitană):
Bucureștiul se va putea asocia cu localitățile din județul Ilfov;
municipiile, fie cele reședință de județ, fie cele care nu sunt reședințe de județ, se vor putea asocia cu localitățile învecinate cu care au hotare comune (primele două coroane urbane, însă fără a depăși limita județului din care face parte municipiul).
Fiecare zonă metropolitană va avea organe proprii de conducere – adunarea generală (în care primarii reprezintă localitățile asociate), consiliul director (cel care va pune în executare hotărârile adunării generale) și comisia de cenzori (formată din cel puțin un contabil autorizat sau un expert contabil).

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.