Noul Cod Silvic, un act normativ esenţial pentru gestionarea și protejarea pădurilor din România, a fost publicat în Monitorul Oficial. Această actualizare legislativă, elaborată după 15 ani în care a fost blocată în Parlament, vine ca răspuns la nevoile tot mai stringente legate de sustenabilitate, combaterea schimbărilor climatice și protecția biodiversității. Printre cele mai semnificative modificări aduse de noul Cod Silvic se numără măsuri menite să îmbunătățească accesul public și să protejeze pădurile:
– Se permite accesul liber pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară.
– Se introduc sancțiuni severe, precum confiscarea mijlocului de transport pentru transporturile ilegale de lemn de minimum 20% din încărcătură sau cel puțin 5 mc fără acte.
– Este interzisă implicarea personalului din autorități și administrațiile silvice, precum și a rudelor de gradul II, în activități economice din domeniul silvic.
– Se limitează tăierile la ras în aproape jumătate din suprafața forestieră a țării, inclusiv în Parcurile Naturale și în siturile Natura 2000.
Totodată, Codul introduce concepte noi, cum ar fi „insulele de îmbătrânire” – suprafețe forestiere de minimum 0,1 ha care vor fi protejate integral pentru menținerea biodiversității.