Minutul de fiscalitate este noua rubrică publicată de Institutiilestatului.ro.  Articolele sunt scrise de specialiști în finanțe și pot fi citite într-un minut. Toate noutățile fiscale le găsiți în „Minutul de fiscalitate”.

Declarație Președinte A.N.A.F. – Lucian Heiuș, în legătură cu modificarea procedurii de desfășurare a inspecției fiscale: 

Începând cu 1 ianuarie 2023 se modifică întreaga procedură de desfășurare a inspecției fiscale în România. Este un pas important pe care-l facem în modernizarea Agenției și schimbarea relației dintre A.N.A.F. și contribuabili. 

Selectarea contribuabililor pentru inspecție fiscală se va face doar pe baza analizei de risc. Organul de inspecție fiscală va emite o notificare de conformare, în care va prezenta riscurile identificate. 

Contribuabilul are posibilitatea să-și reanalizeze situația fiscală, să depună declarațiile rectificative sau să clarifice riscurile identificate, iar dacă face acest lucru, nu va mai fi controlat.  

În cazul în care nu se conformează, se va emite avizul de inspecție fiscală. De la data comunicării avizului și până la începerea inspecției fiscale, contribuabilul poate depune sau corecta declarațiile de impunere sau să-și clarifice riscurile identificate și controlul nu va mai avea loc. 

Dacă contribuabilul refuză să-și clarifice situația fiscală în aceste două etape, atunci va începe inspecția fiscală efectivă. 

Prin acest mecanism, contribuabilii onești nu vor mai fi controlați niciodată de Fisc, creându-se posibilitatea ca erorile contabile, neconcordanțele, interpretările fiscale diferite să fie rezolvate în etapele preliminare controlului efectiv. 

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *