Potrivit Alinei Gorghiu, o eventuală comasare a alegerilor este perfect constituţională, iar coaliţia va decide dacă se va materializa unul dintre scenariile care pot fi luate în calcul. Doar că modificarea legislației electorale nu poate fi făcută cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, mai avertiza Alina Gorghiu, potrivit Qmagazine.ro. Se întâmpla în aprilie anul trecut.

Spunea atunci Gorghiu: „Sunt mai multe scenarii pe care le putem lua în calcul. Trebuie să pornim un pic altfel, nu de la ce îşi doreşte PNL, ci de la interesul public. Dacă îţi doreşti o administraţie funcţională în 2024 şi nu un blocaj total la nivel de instituţii publice, dacă doreşti ca populaţia să nu fie obosită aproape un an de zile cu campanii electorale, dacă îţi doreşti o prezenţă semnificativă la vot care să legitimeze aleşii de orice natură ar fi, atunci cred că această temă ar trebui să fie foarte serios discutată.

Nu mai avem mult timp, pentru că una din prevederile deciziilor Comisiei de la Veneţia spune că modificările trebuie făcute cu cel puţin un an înainte de producerea exerciţiului electoral”, adăuga Gorghiu, precizând că eventuale modificări ale legislaţiei care să permită comasarea alegerilor ar putea fi făcute până la sfârşitul acelei sesiuni legislative” (30 iunie 2023 n.n.).

„Cred că în toamnă va fi târziu să ne apucăm de modificări.

Sunt mai multe variante luate în calcul, dar mi se pare nepotrivit să le expun acum. Orice scenariu este luat în calcul. Noi, PNL, nu avem o variantă preferată, dar credem că este potrivită ideea de comasare a alegerilor. (…) A avea patru tipuri de alegeri şi un al doilea tur la prezidenţiale, adică cinci evenimente de acest fel, ar fi din punctul nostru de vedere nepotrivit. Aici nu mai vorbim de argumente de natură constituţională, de argumente de natură sociologică, politică, ci vorbim exclusiv de o decizie care se va lua într-o direcţie sau alta, la nivel de coaliţie, şi am convingerea că vom afla, curând, dacă se va pune în practică această soluţie a comasării sau nu”, conchidea Gorghiu, potrivit Digi24.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 3 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *