Guvernul condus de Marcel Ciolacu a prezentat un proiect de lege prin care vrea să renunțe la unele „cadouri fiscale” făcute în ultimii ani muncitorilor din domeniul IT sau construcțiilor. În același timp, vor crește taxele pentru microîntreprinderi, care s-au bucurat de un paradis fiscal în România.
Cătălin Drulă, președintele USR, a atacat proiectul de lege prezentat de guvern, considerându-l un „atac asupra economiei românești”.
Ceea ce uită liderul USR este tocmai faptul că partidul său a introdus reforma fiscală în PNRR, în 2021. Cristian Ghinea, ministru al fondurilor europene în 2021, mergea la Bruxelles și se lăuda că negocia cu Comisia Europeană. USR-iștii au introdus reforme care abia acum ies la lumină și afectează diferite grupuri sociale.
„Revizuirea legislației fiscale vizează un impact pozitiv de 0,5% asupra PIB începând cu anul 2025, prin retragerea treptată a stimulentelor fiscale excesive, evitarea extinderii cotelor reduse de TVA, folosirea unei baze impozabile care să fie legate de valoarea de piață (în cazul impozitării proprietăților), eliminarea distorsiunilor care permit contribuabililor să minimizeze taxele, taxarea muncii și impozitul pe profit”, scrie în PNRR-ul României negociat de USR.
USR, care se promovează ca prieten al microîntreprinderilor, este cel care a dat atacul asupra microîntreprinderilor. USR a introdus în PNRR reforma care presupune creșterea taxelor pentru micile afaceri.
„Noua lege va modifica Codul Fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și se finalizează până în T4 2024.
Noua lege va modifica Codului Fiscal în vederea reducerii graduale a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor Reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor va începe în 2025 și se va finaliza până la sfârșitul anului 2028.”, se arată în PNRR-ul României, negociat de USR cu Comisia Europeană.
Totodată, reforma vizează și muncitorii din domeniul IT. Aceste măsuri sunt obligatorii pentru România dacă vrea să primească în continuare banii din PNRR. USR a promis că România va face aceste reforme, iar guvernul condus de Marcel Ciolacu respectă promisiunile asumate pe plan internațional. În caz contrar, România ar pierde miliarde de euro.