Fostul premier social-democrat Victor Ponta, condamnat în România pentru afirmaţii defăimătoare la adresa unuia dintre foştii săi miniştri, a obţinut câştig de cauză marţi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

”Ingerinţa în exercitarea (de către domnul Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (…) nu era (…) necesară într-o societate democratică”, indică într-un comunicat instanţa de la Strasbourg (estul Franţei), concluzionând că România a încălcat articolul 10 privind dreptul la libertatea de exprimare din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Ponta, prim-ministru din mai 2012 până în noiembrie 2015 şi apoi deputat, a postat în februarie 2016 pe Facebook comentarii care vizau un fost membru al guvernului său, suspectat de corupţie. El a susţinut că în aproape patru ani de activitate ca prim-ministru a fost o singură ocazie în care a primit direct informare de la instituţiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupţie din partea unui ministru, pe care l-a şi numit (Lucian Isar, soțul senatoarei Alina Gorghiu, președinte PNL Argeș).

Considerând aceste afirmaţii ca fiind „false şi defăimătoare”, acesta din urmă a depus o plângere împotriva fostului şef al guvernului şi a obţinut condamnarea acestuia de către instanţele româneşti, spre marea nemulţumire a lui Ponta, care a sesizat CEDO.

Curtea de la Strasbourg i-a dat dreptate, estimând că instanţele româneşti „nu au stabilit în mod convingător că exista o necesitate socială imperioasă de a plasa protecţia drepturilor” fostului ministru „mai presus de dreptul la libertatea de exprimare” al lui Victor Ponta.

Organismul judiciar al Consiliului Europei a obligat România să-i plătească lui Ponta 2.200 de euro pentru „daune materiale”, conform Hotărârii publicate marţi pe site-ul său.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 4.1 / 5. Număr de voturi: 17

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.