Președintele PЅD, Marcel Ciolacu, a anunțat că Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat pentru fermieri, dar și pentru alte sectoare precum energia. Ciolacu spune că România trebuie să aibă suficiente alimente la prețuri accesibile.

„După anii de pandemie care au testat capacitățile statului român și ale mediului de afaceri de a rezista asaltului unei situații sanitare de forță majoră, climatul actual de securitate ne arată ce capacități avem de întărit și de dezvoltat suplimentar, fie că vorbim de sectorul energetic, digitalizarea instituțiilor, infrastructura de transport, producția substanțelor petrochimice, alimentație, agricultură sau de mediu. Statul român are de recuperat mulți pași pentru a fi o plasă de siguranță în momente critice. Mobilizarea rapidă a întregii societăți în fața unui dezastru trebuie să fie susținută printr-o coerentă și flexibilă funcționalitate a statului român.

Sectorul energetic este cel mai bun exemplu. Probleme din lanț provocate de scumpiri ne arată nevoia stringentă de a investi mai mult în capacități de energie regenerabilă, iar un proiect concret cu impact și asupra siguranței alimentare este cel prin care utilizăm banii din fondul de modernizare pentru independența energetică a fermelor și unităților de producție. Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor de stat prin care acoperișurile fermelor și halelor de producție să fie utilizate pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Am văzut cu toții ponderea mare a costurilor la energie în inflație. De aceea, trebuie să ajutăm fermierii și producătorii să-și limiteze costurile și să ne asigurăm astfel că vom avea suficiente alimente la prețuri accesibile pentru toți românii.

De altfel, un alt sistem de infrastructură critică pentru agricultura românească este sistemul național pentru irigații. Încă de când eram în opoziție, atât eu, cât și partidul pe care-l reprezint, ne-am luptat pentru folosirea banilor din PNRR și iată că acum, ajunși la guvernare, am demonstrat că avem susținerea europeană pentru finanțarea acestui sistem. Și nu ne oprim aici: căutăm în permanență soluții de finanțare din bani europeni, din fonduri care riscă să fie dezangajate pentru alte domenii ca să le redirecționăm spre sectorul agricol și alimentar.”, a declarat Marcel Ciolacu., potrivit digi24.ro.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.