Marți, 7 octombrie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența prim-ministrului Victor PONTA și a viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, a avut loc Ceremonia de aniversare a 10 ani de operare aero-medicală SMURD, marcându-se astfel un deceniu de la prima misiune aeriană cu elicopterele SMURD operate de Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

 Cu această ocazie, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel OPREA, a mulțumit piloților militari, medicilor, asistenților și paramedicilor care, zi de zi, 24 din 24 de ore, intervin pentru salvarea de vieți: “Astăzi sărbătorim 10 ani de când serviciul SMURD – acest vârf de lance al serviciilor de urgență medicală – beneficiază de o componentă aeriană asigurată de elicopterele operate de către piloții Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

Datorită misiunilor aeromedicale, timpul de intervenție în cazuri limită a scăzut semnificativ contribuind la creșterea șanselor la viață pentru mii de români.

Având ca deziderat intervenția rapidă și profesionistă în situații de urgență, la începutul acestui an am înființat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență. După cum știți, la conducerea acestui Departament l-am propus pe dr. Raed Arafat, un om cu experiență profesională de necontestat, iar domnul prim-ministru Victor Ponta a semnat imediat decizia de numire. 

În cei 10 ani de operare, aeronavele SMURD au efectuat peste 12.000 de misiuni în care, de cele mai multe ori, s-a făcut diferența dintre viață și moarte. 

Ceremonia de astăzi este dedicată, în mod deosebit, eroilor aerului – piloți militari, medici, asistenți sau paramedici care, zi de zi, 24 din 24 de ore, intervin pentru salvarea de vieți omenești.

Totodată, este datoria noastră ca la acest moment aniversar, să aducem un omagiu și celor care au plătit prețul suprem în misiuni de salvare a vieții românilor.

Istoria aeromedicală a SMURD a fost îndoliată de două accidente aviatice în care și-au pierdut viața piloții Marian Nicolae, Lucian Husdup, Mihai Stănescu și Augustin Toma. 

Împreună cu ei, în misiune, și-au dat viața medicii Monica Cardoș și Liliana Puiu, precum și asistenții medicali Ferenczi Csongor și Mioara Hăuță. 

În memoria acestor eroi, vă rog să păstrăm un moment de reculegere(…………….).

Dumnezeu Să-i Ierte! Vă mulțumesc!

Prin curaj, dăruire și profesionalism, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a devenit structura de elită de astăzi, un reper național și internațional în domeniul intervenției medicale de urgență. 

SMURD a depășit la propriu granițele naționale. Cu sprijinul Guvernului României, al domnului prim-ministru Victor Ponta, am făcut posibilă executarea de misiuni în sprijinul pacienților din Republica Moldova, prin punctele de operare aero-medicală din Iași și Galați.

Cu ajutorul elicopterelor pe care le avem operaționale, putem interveni rapid oriunde în țară, dar și în afara ei, așa cum am făcut recent în Bulgaria, când am avut capacitatea să asigurăm un adevărat pod aerian pentru a aduce în țară victimele acelui tragic accident rutier.

În curând, pe lângă cele 8 baze aero-medicale din București,Târgu Mureș, Iași, Arad, Craiova, Constanța, Galați și Tulcea, un nou punct aeromedical va fi operaționalizat în județul Sălaj.

Totodată, avionul medical Piper și avionul Cessna, pentru operarea căruia Guvernul a adoptat de curând o Ordonanță de Urgență, s-au adăugat flotilei de elicoptere.

Dezvoltarea componentei aeriene reprezintă un enorm pas înainte pentru SMURD. Este angajamentul și promisiunea noastră pentru ca românii să beneficieze în continuare de cele mai bune servicii medicale de urgență!

Domnule prim-ministru Victor Ponta, vă mulțumesc pentru tot sprijinul și permiteți-mi să mulțumesc domnilor miniștri Nicolae Bănicioiu, Ioan Rus și Mircea Dușa pentru colaborarea excelentă dintre ministerele noastre, care a condus la succesul proiectului SMURD.

Cu ocazia acestei sărbători, le urez tuturor piloților militari, medicilor și paramedicilor SMURD, mult succes, CER SENIN și să ne revedem cu bine în 2015, atunci când vom sărbători împreună un sfert de veac de existență a SMURD!

Vă mulțumesc și vă rog să îmi permiteți să acord medalia aniversară domnului dr. Raed Arafat, cel care a pus și pune mult suflet în bunul mers al acestui proiect!”Pentru dăruirea, devotamentul și curajul de care dau dovadă în îndeplinirea misiunilor de salvare a vieților omenești, personalul celor 8 puncte aero-medicale din ţară a fost felicitat de domnul Victor PONTA, prim-ministru al Guvernului României, care le-a înmânat Medalia aniversară “10 ani de operare aero-medicală SMURD”.

Distincții aniversare au primit și inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație, general-maior Dorel Grădinaru și comandatul Unității Speciale de Aviație a Ministerului Afacerilor Interne din perioada 2001-2006, general de flotilă aeriană ing. Ilie Constantin.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *