16 iulie, Ziua Donatorului. Ministerul Sănătăţii are ca prioritate susţinerea medicinei de transplant

 Ministerul Sănătăţii face toate demersurile necesare pentru facilitarea şi dezvoltarea unui domeniu esenţial al medicinei moderne – medicina de transplant. 

״Medicina de transplant este esenţială pentru un sistem medical modern. Acordăm o atenţie deosebită pentru această activitate medicală. Acţiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi şi creşterea numărului de spitale care să poată efectua operaţii de transplant.Viaţa multor pacienţi cu boli avansate a fost astfel salvată״, a declarat Ministrul Sănătăţii, NICOLAE BĂNICIOIU. 

Ministrul Sănătăţii salută marcarea Zilei Donatorului, miercuri 16 iulie, de către Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) şi Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

Donarea de organe întâmpină dificultăţi în întreaga lume, reflectate în listele lungi de aşteptare.

În Europa aproximativ 67.064 de persoane, cu vârste între 25 şi 60 de ani, privesc spre o şansă la viaţă. Astfel, 52.000 pacienti aşteaptă un transplant de rinichi, 7.000 aşteaptă un transplant hepatic, iar 3.600 aşteaptă un transplant de cord.

Ministerul Sănătăţii a continuat în acest an trend-ul ascendent al identificării şi îngrijirii donatorilor de organe aflaţi în moarte cerebrală înregistrat in 2013 (136), având până în prezent (iulie 2014) peste 75 donatori reali, aceasta reprezentand 160 transplante renale, 70 hepatice, 3 de cord şi mai multe sute de transplanturi tisulare. Aceste date menţin România pe unul din primele locuri din Europa în privinţa procentului de creştere a numărului de proceduri de transplant.

De asemenea, pentru prima oară, coordonatorii de transplant şi anesteziştii implicaţi în identificarea donatorilor sunt remuneraţi pentru activitatea lor.


Totodată, România a transpus Directiva Europeană 2012/25, ceea ce va permite ca începând cu anul 2015 să aderăm la o platformă europeană care să ne permită identificarea mai rapidă a unor donatori pentru marile urgenţe din transplant.
 

În data de 9 iunie, România a adoptat împreună cu celelalte state ale Consiliului Europei "Convenţia impotriva traficului de organe" care urmează să fie ratificată în perioada următoare.

În anul 2014, Ministerul Sănătăţii a crescut numărul de personal al ANT cu  5 posturi, ceea ce a creat condiţii pentru dezvoltarea  activităţii la nivelul cerinţelor.
 

De asemenea, anul acesta au fost acreditate un număr de 39 spitale capabile să identifice şi să declare donatori în moarte cerebrală  (dintre care 33 sunt centre noi), 2 centre pentru transplant hepatic (Fundeni şi Sf. Maria), 4 centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iaşi, Braşov) şi 3 centre pentru transplant de cord (Tg. Mureş, Floreasca şi Institutul C.C. Iliescu). 
 

Aceste activităţi au permis salvarea vieţii unui număr important de pacienţi care necesită transplanturi de organe, reducând listele de aşteptare, mărind longevitatea după transplant şi îmbunătăţind calitatea vieţii pacienţilor transplantaţi.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *