La data de 30 septembrie 2014, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative conexe. Legea a fost trimisă, spre promulgare, Președintelui României. După promulgare, legea va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial al României.

 Reglementarea urmărește să răspundă unor probleme identificate în practică cu prilejul aplicării noilor norme procesual civile și să conducă la reducerea numărului de dosare de pe rolul instanțelor și, prin urmare, la soluționarea cu celeritate a cauzelor.

    O modificare substanțială în materia executării silite vizează atribuirea competenței de încuviințare a cererii de executare silită executorului judecătoresc în relație cu toate titlurile executorii (atât jurisdicționale, cât și nejurisdicționale), precum și reintroducerea procedurii de învestire cu formulă executorie de către instanța de judecată a titlurilor executorii, altele decât hotărârile judecătorești.
     Totodată, pentru eliminarea vidului legislativ ivit ca urmare a pronunțării și publicării Deciziei nr. 348/2014 a Curții Constituționale prin care au fost declarate neconstituționale dispozițiile art. 650 alin. (1) din noul Cod de procedură civilă, actul normativ recent adoptat amendează aceste prevederi, stabilind, în regulă generală, ca instanță de executare, judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului.
    De asemenea, prin reglementarea recent adoptată au fost amendate și unele dispoziții cuprinse în acte normative conexe, cum ar fi:
– Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor;
– Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004;
– Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil;
– Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă;
– Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă;
– Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

   Legea, în forma transmisă spre promulgare, poate fi consultată pe site-ul Camerei Deputaților, la următoarea adresă de  internet:http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=14358

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *