Vineri, 29 august, primii 20 angajaţi selectaţi din organizaţii publice şi private care furnizează servicii sociale grupurilor vulnerabile au început cursurile de perfecţionare profesională cu specializarea "pedagog social".

 Rolul acestora este acela de a sprijini sau de a crea premisele pentru ca persoanele din grupurile vulnerabile asistate în cadrul proiectului "EUROPA INCLUSIVĂ – Initiaţive regionale sustenabile", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, să depãşească situaţiile dificile pe care le întâmpină.

Proiectul "EUROPA INCLUSIVĂ – Initiaţive regionale sustenabile" are o valoare totală de 9.266.308 lei, din care 796.902 lei reprezintă contribuţia MMFPSPV şi a partenerilor săi: Asociaţia Institutul pentru Politici Sociale, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, Asociaţia Centrul de Resurse şi Formare în Profesiuni Sociale PRO VOCAŢIE şi Fundaţia Sfânta Macrina – Ajutor şi Recuperare Medico-Socială pentru Copiii în Dificultate (A.R.M.S).

Cursurile sunt gratuite, au o durată totală de 80 ore şi sunt acreditate de Autoritatea Naţională pentru Calificări.

Selecţia celor 20 angajaţi a avut loc în urma unui grup de lucru organizat în perioada 26-27 august 2014 la sediul Asociaţiei Institutul pentru Politici Sociale, cu tema "Strategii europene/naţionale/regionale/locale în domeniul reintegrării socio-profesionale a grupurilor vulnerabile".

În cadrul acestui proiect au fost selectate suplimentar încă 11 persoane pentru alte trei cursuri, astfel: cinci pentru cel de mediator social, două pentru evaluator de competențe vocaționale pentru persoanele cu dizabilități și alte patru pentru cursul de formator.

Până la sfârşitul lunii septembrie va demara un al doilea curs din cele trei, o decizie în acest sens urmând să fie luată în urma celui de-al doilea grup de lucru care va fi organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 de data aceasta, în funcţie de profilul şi interesul participanţilor, dar şi de rezultatul selecţiilor.

Concluziile primului grup de lucru:

  • Dificultațile întâmpinate de persoanele din grupurile vulnerabile în încercarea de integrare pe piața muncii sunt cauzate de lipsa studiilor necesare, de aşteptările financiare nerealiste pe care le au în raport cu lipsa experienţei profesionale, dar și de retinerea angajatorilor de a încadra persoane aparținând acestor grupuri.
  • Strategiile eficiente implementate de alte state europene sunt cunoscute ca modele de bune practici în rândul specialiştilor din România, dar detaliile specifice cuprinse în acestea râmân în continuare necunoscute, neputând fi aplicate fără o adaptare la specificul grupurilor vulnerabile din ţara noastră.
  • Strategiile de ocupare sunt globale şi, de cele mai multe ori, personalul din instituțiile abilitate nu are competenţele specifice pentru a putea să le aplice eficient.

Recomandări:

  • Este obligatoriu ca specialiştii care lucrează cu persoanele din grupurile vulnerabile să aibă acces permanent la informari privind legislația în vigoare și strategiile pe termen scurt și lung care se adresează grupurilor vulnerabile.
  • De asemenea, aceştia trebuie să aibă acces la servicii de perfecționare profesională continue, cu accent pe metode eficiente de gestionare a situaţiilor dificile din mediul de viaţă al grupurilor vulnerabile, pe dezvoltarea rolului de intermediar între necesitãţile individului şi cele ale societãţii, precum şi pe evaluarea competenţelor profesionale a persoanelor din grupurile vulnerabile.

Proiectul "EUROPA INCLUSIVĂ – Initiaţive regionale sustenabile" se derulează timp de 18 luni şi are ca obiectiv general creşterea oportunităţilor de integrare pe piaţa muncii a 400 persoane de etnie romă, 250 persoane cu dizabilităţi, 50 tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie al statului şi alte 300 persoane aflate în detenţie din regiunile Bucureşti–Ilfov, Vest, Sud–Muntenia, în total 1000 persoane cu nivel redus de studii sau care au părăsit timpuriu şcoala.

În plus, cu 360 copii cu vârste mai mari de trei ani se vor derula activităţi de petrecere a timpului liber sau şcolare, după caz, ori chiar de dezvoltare a abilităţilor de viaţă, astfel încât 300 femei aparţinând unor grupuri vulnerabile să beneficieze, pe parcursul participării la program, de suport în vederea integrării socio-profesionale.

În acest sens, pe parcursul proiectului, 240 angajaţi, selectaţi din rândul administraţiei publice locale, organizaţiilor societăţii civile, agenţiilor publice sau private care furnizează servicii sociale şi de ocupare grupurilor vulnerabile – persoane cu funcţii de conducere şi simpli angajati, vor participa la cursuri de formare prin care îşi vor dezvolta competenţele profesionale, ţinta finală fiind aceea de a crea o piaţă a muncii inclusive.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *