Joi, 11 septembrie 2014, a avut loc deschiderea Reuniunii Rețelei Judiciare Europene, organizate la București, de către Ministerul Justiției, cu tema: EUROJUST și Rețeaua Judiciară Europeană: consultare și complementaritate.

 In deschiderea dezbaterilor, secretarul de stat Simona-Maya Teodoroiu a salutat Raportul de evaluare pozitiv obținut de România în cadrul Rundei a Șasea de Evaluare reciprocă, privind „Implementarea și funcționarea Deciziei Consiliului 2002/187/JAI din 28 februarie 2002 de instituire a Eurojust în scopul consolidării luptei împotriva formelor grave de criminalitate și a Deciziei Consiliului 976/JAI din 16 decembrie 2008 privind Rețeaua Judiciară Europeană în materie penală”. 

 
Totodată, Simona-Maya Teodoroiu a arătat că ”pentru modul de transpunere în legislația internă a celor două instrumente juridice ale Uniunii Europene și pentru aplicarea lor, România este un exemplu de bune practici. Evaluarea foarte bună confirma rezultatele unei activități de peste 12 ani, desfasurate de autoritățile române, punctele naționale de contact la Rețeaua Judiciară Europeană, corespondenții naționali la EUROJUST și, nu în ultimul rând, după aderarea României la Uniunea Europeană, membrii naționali la EUROJUST. Reprezentantii sistemului judiciar roman s-au remarcat prin profesionalism și colaborare pro-activă cu autoritățile din celelalte state membre, în beneficiul consolidării cooperării judiciare europene și a creării unui veritabil spațiu judiciar comun.”
 
În alocuţiunea sa, Codruţ Olaru, adjunctul Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi justiţie a subliniat că, "agenda propusă are ca obiective creșterea vizibilității, la nivel național, a Rețelei Judiciare Europene şi EUROJUST iar plusul de valoare al discuţiilor de astăzi îl constituie adaptarea metodologiei noastre de investigații la contextul criminogen internaţional".
 
Reuniunea  îşi propune totodată, dezvoltarea unei culturi operative responsabile şi participative a procurorilor, judecătorilor și autorităților centrale române în domeniul cooperării internaționale în materie penală, în relația cu EUROJUST şi Rețeaua Judiciară Europeană.
 
La eveniment au fost prezenți procurori din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Direcției Naționale Anticorupție și Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel, precum și judecători din cadrul tribunalelor și curților de apel.
 

De asemenea, la reuniune au participat membrul național la EUROJUST, procuror Daniela Buruiană,  adjunctul acestuia, procuror Cleopatra Chivu,  precum și punctele naționale de contact la Rețeaua Judiciară Europeană. 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *