Ministrul Rovana Plumb: “Susţinem propunerea legislativă ce vizează creşterea vârstei minime de instituţionalizare a copilului de la doi la trei ani”

 Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, doamna Rovana Plumb împreună cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, doamna Gabriela Coman au participat astazi, 11 iunie 2014, la dezbaterea “Infernul copiilor uitaţi”, organizată la Palatul Parlamentului, de Fundaţia Mereu Aproape şi Asociaţia “Ador Copiii”, cu sprijinul Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor.



Ministrul Rovana Plumb a subliniat importanţa dialogului cu societatea civilă şi a amintit câteva dintre măsurile luate în beneficiul copiilor de instituția pe care o conduce:



Numai printr-un efort conjugat putem crea copiilor climatul de care au nevoie pentru a se dezvolta sanătos şi armonios. Locul copiilor nu este nici în unităţi sanitare şi nici în instituţii. Acesta este motivul pentru care vom susţine propunerea legislativă ce vizează creşterea vârstei minime de instituţionalizare de la doi la trei ani. Perioada de şedere a copilului în sistemul de protecţie specială trebuie să fie cât mai scurtă şi, dacă revenirea copilului în familie nu este posibilă, pentru copiii care pot fi declaraţi adoptabili soluţia trebuie să fie adopţia. Trebuie ca Autoritatea nou înfiinţată să analizeze şi să regândească anumite etape ale procesului de adopţie, acolo unde acest lucru se impune.”, a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul MFPSPV.



Gabriela Coman, președintele ANPDCA, a prezentat, în continuare, principalele priorităţi ale instituţiei pe care o conduce.



În calitatea mea de președinte a ANPDCA, îmi propun să scurtăm termenele relativ mari și să ușurăm procedura uneori greoaie de adopție a unui copil. Prin aceasta sper ca numărul copiilor adoptaţi să devină cât mai mare. În ceea ce priveşte copiii din sistemul de protecţie specială, ne propunem să avem intrări cât mai puţine, o perioadă de şedere cât mai mică şi o ieşire cât mai rapidă. Aceste deziderate pot deveni realitate, dacă familia va fi sprijinită să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului, atunci când aceasta nu o poate face. Serviciile comunitare integrate şi pachetul minim social sunt soluţii pe care le analizăm în prezent şi sperăm să le testăm cât de curând.”, 

a declarat doamna Gabriela Coman, președintele ANPDCA.



La întâlnire, au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei, Avocatului Poporului, senatori şi deputaţi, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.



La finalul dezbaterii, participanţii au hotărât să-şi unească eforturile în cauza îmbunătăţirii situaţiei copiilor români, în special a celor care nu se pot bucura de o familie. În acest sens, a fost semnată Carta Grupului de Iniţiativă.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *