Actul normativ a fost elaborat pentru a veni în sprijinul fermierilor, prin uniformizarea și simplificarea procedurilor administrative legate de alcătuirea documentațiilor necesare în procesul de accesare a fondurilor comunitare alocate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Totodată, prin actul normativ sunt transpuse în legislația națională o serie de prevederi adoptate recent la nivel european.
„Era necesară această modificare, având în vedere importanța gestionării corecte a fondurilor Uniunii Europene destinate agriculturii românești și armonizarea prevederilor regulamentelor europene cu legislația națională. Totodată, actul normativ adoptat azi răspunde solicitărilor pe care le-am primit din partea producătorilor agricoli pentru simplificarea condițiilor privind acordarea sprijinului financiar”, a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Astfel, prin Ordonanța de urgență adoptată azi de Guvern se urmărește ca, la stabilirea cadrului general de acordare a plăților directe în agricultură, în conformitate cu mecanismele prevăzute de legislația europeană, documentația solicitată producătorilor agricoli să fie simplificată în scopul facilitării procesului de accesare a fondurilor europene destinate agriculturii, gestionate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Măsura vizează reducerea birocrației în ceea ce privește procedura de gestionare a schemei de plată unică pe suprafață și de efectuare a plăților, prin înlocuirea documentelor pentru dovedirea dreptului real de folosință cu cele care justifică utilizarea legală a suprafețelor de teren destinate producției agricole.
Reamintim că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a finalizat, pe 10 iunie, Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă, pentru anul 2014, în cadrul căreia au fost depuse 1.025.772 de cereri, pentru o suprafaţă de 9.926.240,72 de hectare. Cele mai mari suprafeţe solicitate la plată se regăsesc în judeţele Timiş (542.317,87 ha), Constanţa (489.779,39 ha), Dolj (444.314,61 ha) şi Teleorman (437.759,68 ha).