Guvernul României a adoptat, în ședința din 7 octombrie 2014, Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului plăților directe unice pe suprafață, a plăților separate și a plăților specifice pentru orez, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal.

 Astfel, pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS), cuantumul maxim al plăților este de 156,89 de euro/hectar. Pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, s-a decis acordarea unui sprijin suplimentar, cu o valoare maximă de 379,17 euro/hectar. Totodată, cultivatorii de orez vor beneficia de o plată suplimentară de maximum 300 de euro/hectar. Valoarea plăților directe se încadrează în pachetele financiare aprobate de Comisia Europeană.

Sumele totale necesare aplicării schemelor de plăți sunt alocate temporar din veniturile din privatizare în lei și în valută, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului și contul curent în valută al Ministerului Finanțelor Publice, urmând să fie decontate ulterior de Comisia Europeană, din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA). Astfel, bugetul alocat pentru aplicarea schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) se ridică la peste 1,36 miliarde de euro (peste 6 miliarde de lei). Pentru acordarea sprijinului suplimentar de care vor beneficia cultivatorii de sfeclă de zahăr s-au alocat încă 8 milioane de euro ( 35.643,236 mii lei), în vreme ce alte 3 milioane de euro ( 13.230,60 mii lei) au fost bugetate pentru aplicarea schemei de plată pentru orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană, în conformitate cu articolul 68 alineatul(1) din Regulamentul (CE) nr.73/2009.

Cursul de schimb utilizat pentru calculul subvențiilor este de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014.

Precizăm că, începând cu 16 octombrie 2014, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) va începe plata avansurilor de până la 50% din plăţile aferente schemei de plată unică pe suprafaţă, urmând ca banii să ajungă la fermieri până la finele lunii în curs.

Suprafața de referință pentru schema de plată unică pe suprafață este de peste 8,16 milioane de hectare.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *