Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat în cursul zilei de 30 mai 2014 plățile pentru un număr de 9.761 beneficiari, potrivit Legii 48/2014 privind unele masuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic.

 Sumele reprezintă primele beneficiarilor plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceștia nu le au încasat sau au fost nevoiți să le restituie ca urmare a titlurilor de creanță pentru punerea în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi județene și a municipiului București în cadrul unei misiuni de audit al Curții de Conturi. De prevederile Legii nr. 48/2014 beneficiază pe lângă fermierii deja plătiţi şi fermierii care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanţă) care sunt anulate prin efectul legii.

În acest context viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat: ”Am promis că rezolvăm această situație dificilă și ne-am ținut de cuvânt. Iată că în doi ani de zile am reușit să reintrăm în normalitate – fermierii vor fi scutiţi de returnarea subvenţiei primite în perioada 2007-2010, iar cei care au plătit deja banii către APIA îi vor primi înapoi.”

Astfel, în conformitate cu prevederile Legii 48/2014, „Plata sumelor prevăzute la art. 1 si alin. (1) al prezentului articol se realizează pana la data de 31 decembrie 2014”, iar Art.3, prevede că: „Sumele necesare aplicării prevederilor prezentei legi, in cuantum de 26.877 mii lei, se asigura în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2014.

Reamintim că în perioada 2007-2010, potrivit unor acte normative, subvențiile primite de la Uniunea Europeană erau condiționate de inexistenţa datoriilor la bugetul de stat. Fermierii crescători de animale erau obligaţi, pentru a putea intra în posesia subvenţiei, să scrie o declaraţie pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat şi/sau la bugetul local, la data solicitării primelor. În urma unui audit al Curţii de Conturi la APIA a reieșit faptul că mulți fermieri aveau datorii la stat. Prin urmare, ei ar fi trebuit să returneze subvenția primită de la APIA, totodată fiindu-le interzis să mai primească subvenții de la Uniunea Europeană pe o perioadă de trei ani.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *