Referitor la conflictul de muncă spontan declanșat de angajații S.C. Băița S.A., din localitatea Ștei, județul Bihor, Ministerul Economiei, în calitate de acționar unic al societății, face următoarele precizări:

Directorul General al societății S.C. Băița S.A., Maria Trip, și-a prezentat demisia din această funcție în ședința Consiliului de Administrație al societății, desfășurată în data de 16.09.2014, din motive personale, fapt comunicat angajaților companiei în prezența membrilor Consiliului de Administrație.

La ședința Consiliului de Administrație al S.C. Băița S.A. din data de 16.09.2014 a participat, în calitate de invitat, și Secretarul de Stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa, care a luat act de situația financiară gravă a societății și a cerut membrilor Consiliului de Administrație și conducerii executive a societății adoptarea și implementarea măsurilor necesare în vederea remedierii urgente a acestei situații.

În urma discuțiilor avute în cadrul ședinței Consiliului de Administrație și în absenta unor soluții viabile din partea conducerii executive a societății, d-na Director General și-a prezentat demisia din această funcție, precizând în fața angajaților companiei că decizia sa este ireversibilă din motive personale.

În privința situației economice și financiare a societății S.C. Băița S.A., Corpul de Control al Ministrului Economiei a constatat deficiențe grave în gestionarea activității, fiind sezizate organele judiciare competente.

În acest sens a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție privind asocierea dintre S.C. Băița S.A., societate publică aflată în portofoliul Ministerului Economiei și societatea privată Băița Bihor S.A., având în vedere existența unor indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală.

Totodată, a fost sesizată Agenția Națională de Integritate în ceea ce privește posibilul conflict de interese în care s-a aflat personalul de conducere al S.C. Băița S.A. cât și Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la modul de încasare /plată a unei sume în valoare de 5.111.000 lei, aferentă unui contract de cesiune de acțiuni între S.C. Băița S.A. și o societate parteneră.

Alături de situațiile sesizate organelor competente judiciare, mai există și alte deficiențe în gestionarea patrimoniului societății, aflate în curs de cercetare. Situația economică și financiară a societății S.C. Băița S.A. a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Directorul General, Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societății, la sfârșitul anului 2013, au depășit suma de 17 milioane lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la nivelul de 5,4 milioane lei.

În aceste conditii, în absența unor soluții viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situației economice și financiare a societății S.C. Băița S.A., Ministrul Economiei, Constantin Niță, a mandatat membrii Consiliului de Administrație să adopte și să implementeze măsurile care să ducă la redresarea acestei situații, în vederea păstrării locurilor de muncă și dezvoltarea activităţii de exploatare a resurselor minerale aflate în perimetrul minier Băița.

În acest context, Ministrul Economiei, Constantin Niță, declara că schimbarea conducerii societății S.C. Băița S.A. are ca obiectiv relansarea activității miniere a societății și îmbunătățirea situației economice în vederea menținerii și creșterii numărului locurilor de muncă, asigurând totodatăangajații companiei că nu s-a luat și nici nu se va lua în considerare, în niciun moment, închiderea activității miniere de la societatea Băița S.A.

 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *