Potrivit Comisiei Europene, schema notificată de Ministerul Economiei ,,respectă normele UE privind ajutoarele de stat, în special noile Orientări ale Comisiei privind ajutoarele destinate protecţiei mediului și energiei”. 

,,România este primul stat membru al UE pentru care, în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014-2020, publicate în luna aprilie 2014, Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigaţii. 

Aprobarea schemei suport iniţiate de Ministerul Economiei reprezintă o confirmare a necesităţii susţinerii industriei europene în vederea păstrării competitivităţii marilor consumatori industriali. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmând a fi aplicată de la 1 decembrie 2014 până la 31 decembrie 2024”, a declarat Constantin Niţă, Ministrul Economiei. 

Elaborarea schemei de sprijin a luat în considerare principiile enunţate în documentul elaborat de Comisia Europeană – „Orientări privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020”. Exceptarea se va realiza diferenţiat, în funcţie de electro intensitatea operatorilor economici: 

• 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20% 

• 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% 

• 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%. 

Schema de ajutor de stat instituită prin Hotararea Guvernului nr. 495/2014 va contribui major la menţinerea competitivităţii pe piaţa europeană şi internaţională a industriilor electrointensive din România. 

Totodată, având în vedere că suplimentar faţă de cerinţele legislaţiei comunitare, schema include condiţii suplimentare de eligibilitate pentru întreprinderi, respectiv aplicarea de măsuri de eficienţă energetică şi încheierea de parteneriate cu instituţii de învăţământ, aceasta contribuie la îmbunătăţirea eficienţei energetice şi la reducerea decalajului dintre actualul nivel de pregătire a forţei de muncă şi cerinţele pieţei muncii. 

Bugetul anual estimat al aplicării acestei scheme de sprijin este de circa 75 de milioane EUR, pentru aproximativ 300 de beneficiari. Pentru această schemă de ajutor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioada de 10 ani este stabilită de ANRE.  

*** 

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este și cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000. 

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *