Astăzi, la sediul Institutului Național al Magistraturii, a avut loc deschiderea seminarului internațional ”Integrarea formării magistraților în domeniul criminalității informatice și al probelor electronice”,organizat de Consiliul Europei în cooperare cu Institutul Național al Magistraturii București, România, 2 – 3 iunie 2014

 Seminarul își propune să discute posibile elemente ale strategiilor naționale de pregătire profesională a magistraților în domeniul criminalității informatice din statele participante, respectiv România, state din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina), precum și statele prioritare din proiectul global GLACY (Joint Project on Global Action on Cybercrime) al Consiliului Europei și al Uniunii Europene (Mauritius, Maroc, Filipine, Senegal, Africa de Sud, Sri Lanka și Tonga).

În alocuțiunea sa, Simona – Maya TEODOROIU, secretar de stat în Ministerul Justiției, a subliniat importanţa formării profesionale a judecătorilor şi procurorilor în domeniul criminalităţii informatice, cu respectarea garanțiilor procesuale. Aceasta în contextul în care, odată cu accesul pe scară largă la tehnologia informației, probele sunt si vor fi disponibile din ce în ce mai mult în format electronic, aşa încât procurorii și judecătorii se vor găsi în situația utilizării lor în format electronic. Secretarul de stat a subliniat că România este percepută atât ca victimă, cât și ca sursă a criminalității informatice –  fenomen prin care se urmărește obținerea unui profit economic – incluzând toate tipurile de fraudă în legătură cu comerțul electronic, sistemul de plăți bancare online și cărți de credit, prin utilizarea unor metode variate.
De asemenea, a fost subliniată importanța caracterului durabil al programelor de formare profesională și diseminare a cunoștințelor în rândul magistraților, precum și a beneficiilor pe care Oficiul  Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice de la București le va aduce spațiului juridic românesc.
 
Seminarul este prima activitate organizată în România de Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice de la București, care a devenit operațional la data de 7 aprilie 2014, în urma ratificării de către România, prin Legea nr. 33/2014, a Memorandumului de Înțelegere dintre Guvernul României și Consiliul Europei. 

Participanții la eveniment au fost invitați, alături de membrii Guvernului, ambasadori și alți invitați, la ceremonia de lansare a Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice, care va avea loc astăzi, la ora 17.00 la Palatul Victoria, în prezența Primului Ministru al României.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *