Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a efectuat, în perioada 15 - 16 mai, o vizită de lucru la Roma unde s-a întâlnit cu omologul său italian Andrea Orlando. Vizita se înscrie în cadrul bunelor relații economice, politice și de colaborare judiciare dintre cele două state.

 “În cadrul discuțiilor am abordat atât teme europene, cum ar fi Programul post-Stockholm, Justice Scoreboard, Mecanismul de Cooperare și Verificare, Parchetul European, cât și teme bilaterale de interes vizând cooperarea judiciară în materie civilă și penală între cele două state. Avem o relație foarte bună cu colegii italieni existând o cooperare foarte strânsă în domeniul justiției având in vedere, mai ales, numărul mare al romanilor rezidenți pe teritoriul Italiei. Românii, în cea mai mare parte, sunt integrați, bine văzuți, iar cei 3.000 și ceva de deținuți români din penitenciarele italiene, la un milion de români aflați în Italia, nu reprezintă o cifră foarte mare, dar am abordat și această temă.  Atât Italia, cât și România se confruntă cu o situație de suprapopulare în penitenciare. Din păcate, și noi și Italia suntem într-un clasament de care vorbim mai puțin, și anume la condamnările CEDO pentru condiţiile improprii din penitenciare, România este pe locul I în statele membre ale Uniunii, iar Italia pe locul II. E adevărat, Italia la distanţă destul de mare faţă de România. Tocmai pentru că există aceste similitudini între cele două sisteme penitenciare și pentru că există deținuți români în penitenciare italiene, am avut și o întâlnire cu conducerea penitenciarului Rebibbia unde se află încarcerați aproximativ 200 de cetățeni români, precum și o vizită a instituției de detenție. Sunt convins că prin dialog și cooperare vom găsi cele mai bune soluții la toate problemele care ar putea să apară”, a declarat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Programul vizitei a inclus și o întâlnire cu Procurorul General Antimafia, Franco Roberti, și  procurori din cadrul Direcției Naționale Antimafia, ocazie cu care a fost evidențiată relația de colaborare intensă a autorităților din cele două state, schimbul de expertiză între specialiștii români și italieni.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *