Joi, 29 mai 2014, a avut loc la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timișoara un eveniment dedicat ”Zilei Europene a Parcurilor”. Anul acesta, evenimentele organizate pentru a marca importanța ariilor naturale protejate mari, s-au desfășurat sub deviza "Parcuri pentru natură. Parcuri pentru viitor. Parcuri pentru pace", propusă de EUROPARK Federation.

 Cu acest prilej, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a transmis un mesaj de felicitare specialiștilor care activează în domeniul gestionării și protejării parcurilor naturale. 

”Parcurile naturale reprezintă, pentru România, o avere națională și fac parte din lucrurile cu care putem să ne mândrim la nivel internațional. Doresc să vă felicit și să vă mulțumesc pentru ceea ce faceți, pentru pasiunea cu care vă aplecați asupra activităților pe care le desfășurați, știu că nu întotdeauna în condiții optime; știu că niciodată resursele financiare pe care le avem nu acoperă toate proiectele, visele pe care le aveți, dar totuși, chiar și așa, faceți o treabă excelentă. În mine, atâta timp cât voi fi la conducerea Ministerului Mediului, veți avea un partener de încredere”, a spus ministrul. 

Referindu-se la Strategia Națională privind Biodiversitatea, Attila Korodi și-a exprimat convingerea că, odată cu finalizarea ei – în câteva luni – gestionarea Parcurilor va fi pusă în siguranță. ”Am convingerea că din toamna acestui an vom putea spune că parcurile naționale vor fi în siguranță pentru încă cel puțin un deceniu, vor fi în grija dumneavoastră, a celor care nu numai cu pricepere, dar și cu drag și cu pasiune vă aplecați asupra problemelor”, a subliniat ministrul mediului. 

Reuniunea de la Timișoara a avut ca scop evidențierea rolului ariilor naturale protejate, importanța serviciilor ecosistemelor naturale, precum și sensibilizarea publicului larg cu privire la conservarea și protejarea naturii. Totodată, a fost amenajată o expoziție de fotografii care surprind peisaje unice din parcurile naționale și naturale, ecosisteme naturale deosebite și specii protejate. 

În partea a doua a zilei va avea loc o sesiune de prezentări tematice susținute de membri ai Academiei Române, ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, reprezentanți ai PNUD, directori ai parcurilor naționale/naturale din România și Serbia (P.N. Porțile de Fier, P.N. Lunca Mureșului și Parcul Național Djerdap), precum și ai Societății Progresul Silvic.  

Evenimentul a fost organizat de Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, cu sprijinul Programului de Dezvoltare al Națiunilor Unite (PNUD) și al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. 

În Aula Magna a Universității au fost prezenți directorul general al ROMSILVA, Adam Crăciunescu, rectorul USAMVB, Paul Pârșan, președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române, Dan Munteanu și reprezentantul PNUD România Alexandra Ghenea

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *