Comuna Erbiceni din județul Iași a primit finanțare pentru construcția unei noi grădinițe. Contractul a fost semnat astăzi de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

 Noua grădiniță, cu o suprafață de 400 mp, este destinată celor aproximativ 100 de copii preșcolari din comunitate (3 grupe) și va fi amplasată în apropierea școlii din comună, pe terenul pus la dispoziție de autoritatea locală.

Valoarea investiției se ridică la 1 milion de lei, din care suma alocată astăzi este de 500.000 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor estimate a se realiza până la sfârșitul anului, urmând ca diferența de fonduri să fie asigurată din bugetul anului 2015, pe măsură ce avansează lucrările. În prezent, grădinița comunei Erbiceni funcționează într-o clădire ce nu a mai fost reabilitată de zeci de ani și care nu dispune de utilități adecvate. „În urma discuţiilor avute cu primarul comunei Erbiceni, am hotărât că trebuie reabilitat şi căminul cultural. Un cămin cultural reprezintă un loc foarte important pentru întreaga comunitate. Numai cine nu a trăit la ţară nu înţelege cât de important este un cămin cultural pentru comunitate. Acolo se strânge tot satul şi când e de bine, şi când e de rău. Acolo este o locaţie, aşezământ, unde copiii învaţă tradiţiile. Mai avem în plan extinderea reţelei de apă şi canalizare, construirea a două dispensare medicale, instalarea de centrale termice în şcoli şi grădiniţe şi alocarea a unuia sau două microbuze pentru ca astfel cei 120 de elevi de liceu să nu mai parcurgă pe jos câţiva kilometri până la unitatea de învăţământ”, a precizat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Proiectul se va derula prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), subprogramul „Modernizarea satului românesc”.

Ulterior vizitei la Erbiceni, Liviu Dragnea a mers, la invitația autorităților locale, în comuna Lungani, unde a discutat despre sprijinul pe care MDRAP îl poate acorda pentru proiectele de investiții care se încadrează în PNDL: „Am aflat că Lungani este una dintre cele mai sărace comune din România şi am vrut să vin să vedem situaţia. Chiar nu putem face nimic pentru această comunitate? Am discutat cu primarul comunei despre derularea, pe etape, a câteva proiecte. Am văzut clădirea Primăriei, care a fost revendicată şi câştigată în instanţă de urmaşii proprietarilor de drept. O să sprijinim autorităţile cu fondurile necesare achiziţionării clădirii şi reabilitării. Al doilea proiect vizează alimentarea cu apă, iar apoi urmează să stabilim un proiect pentru canalizare. Şcoala are nevoie de o centrală termică, e nevoie şi de două corpuri de grădiniţă în două dintre sate”.

Tot astăzi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a participat la ceremonia de inaugurare a noului Palat de Justiție din Iași, unde a anunțat intenția de a lansa un program național destinat reabilitării infrastructurii justiției.

„Planul nostru este ca în următorii ani să se aloce anual o sumă în cadrul unui program în care să se realizeze sedii moderne pentru Justiţie în toate reşedinţele de judeţ. Acolo unde se pot reabilita vor fi reabilitate. Atunci când am spus sedii moderne nu spun neapărat clădiri de tip modern. Sumele nu sunt foarte mari. Odată aprobat programul putem spera că Justiţia din România va avea sediile pe care le merită”, a declarat Liviu Dragnea.

* * *

Programul Național de Dezvoltare Locală este un program guvernamental gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), destinat investițiilor în infrastructura locală absolut necesare pentru comunitate: rețele de alimentare cu apă, rețele de canalizare și drumuri pentru creșterea accesibilității în mediul rural, construirea sau reabilitarea unor construcții care găzduiesc serviciile publice ale unei comunități – grădinițe, școli, sedii de primării, dispensare. Conform mecanismului programului, autoritatea locală răspunde de derularea eficientă a procesului de implementare a obiectivului de investiţii, inclusiv de contractarea lucrărilor necesare.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *