Încă 10 microbuze școlare, din primul lot de 600 achiziționate de MDRAP pentru elevii din mediul rural, au fost repartizate județelor Harghita și Covasna. Cheile au fost înmânate astăzi, 11 septembrie, la Cozmeni și Toplița (jud. Harghita), în prezența viceprim-ministrului Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

 ”Am venit azi, cu prim-ministrul Victor Ponta, într-un gest de normalitate. Copiii, indiferent de etnie, se bucură la fel. Atunci când râde un copil, toată lumea e fericită. Fiecare familie, fiecare părinte, fiecare om face orice pentru a smulge un zâmbet de la un copil şi, din acest motiv, microbuzele sunt necesare nu numai în sud sau în Moldova, sunt necesare şi aici, unde există copii de etnie maghiară. Toate solicitările pe care le-am primit pentru microbuze sunt onorate. O parte dintre microbuze au fost date în faţa Guvernului, a doua tranşă vor fi date azi, următoarele sunt pe linia de fabricaţie. De asemenea, solicitările făcute din partea oraşelor nu au putut fi onorate până în aceste zile pentru că legislaţia nu permitea. Primul ministru a decis să completăm legislaţia în aşa fel încât şi oraşele care au nevoie de microbuze (pentru că şi acolo sunt copii şi au nevoie de ajutor) vor primi, aşa cum au fost solicitate.”, a declarat Liviu Dragnea.

La Cozmeni, ministrul Dragnea a semnat și două contracte de finanțare prin Programul Operațional Regional 2007-2013 (POR), în valoare totală de aproximativ 4,8 milioane de lei, precum și 58 de contracte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare totală de peste 31 de milioane de lei, din care peste 15 milioane de lei reprezintă alocări suplimentare.

Fondurile europene, alocate prin POR, vor contribui atât la reabilitarea termică a corpului principal al şcolii din cadrul Colegiului Naţional ”Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, cât și la reabilitarea termică, în vederea creșterii performanței energetice pentru două blocuri de locuințe din Miercurea Ciuc (cu regim de înălțime P+10E), beneficiari fiind proprietarii a 80 de apartamente.

La Toplița, Liviu Dragnea a semnat 15 contracte de finanțare prin PNDL, în valoare totală de aproximativ 6 milioane de lei, din care peste 3,6 milioane de lei sunt doar alocări suplimentare. Lucrările vizează, în principal, reabilitarea infrastructurii rutiere, alimentarea cu apă, extinderea rețelei de canalizare în 10 localități din județele Harghita și Covasna.

Tot prin PNDL este finanțat și drumul județean 174A (sectorul dintre localitatea Secu și comuna Bilbor – DN 15), pentru care s-au inaugurat astăzi primii 12 km. Valoarea contractului de finanțare pentru anul 2014 este de aproximativ 2,7 milioane de lei, iar beneficiar este Consiliul Județean Harghita.

”Fiecare cetăţean român, indiferent că este de etnie maghiară sau de altă etnie, are dreptul ca, atunci când iese din curte, să nu intre până la genunchi în noroi, ci să meargă pe drum asfaltat. Fiecare cetăţean are dreptul să aibă acces la apă – şi vorbim de un serviciu vital, are dreptul să aibă acces la un sistem de canalizare, are dreptul ca, în localitatea lui, să existe o şcoală modernizată, unde copiii să meargă de drag, o şcoală unde dascălii să aibă toate condiţiile pentru a educa şi pentru a creşte şi pregăti copiii pentru viaţă. Fiecare cetăţean din această ţară are dreptul să aibă acces la un nivel minim de civilizaţie.”, a precizat ministrul dezvoltării regionale.

În cursul zilei de astăzi, vicepremierul Liviu Dragnea va fi prezent și la inaugurarea Stației Gară CFR Bistrița Nord, precum și a drumului național 15A Reghin-Sărățel (pe raza județului Bistrița, între km. 18+000-46+597), iar după-amiază va semna contractul pentru edificarea și construirea Campusului Școlar al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din municipiul Bistrița, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Valoarea totală a proiectului este de peste 30 de milioane de lei (inclusiv TVA), din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de aproximativ 22 de milioane de lei.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *