Întâlnirea bilaterală a ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, cu omologul său, Moshe Ya'alon, ministrul apărării din Statul Israel, a avut loc marţi, 24 iunie, în marja celei de-a doua Reuniuni româno-israeliene la nivel interguvernamental, care s-a desfăşurat în zilele de 23 şi 24 iunie, la Ierusalim.

 Miniştrii român şi israelian ai apărării au demarat discuţiile bilaterale cu analiza situaţiei de securitate din Ucraina, Mircea Duşa afirmând că desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, din 25 mai, şi numirea lui Petro Poroşenko în funcţia de şef al statului contribuie la consolidarea administraţiei centrale şi la întărirea legitimităţii statului. În contextul discutării implicaţiilor crizei ucrainene, ministrul român l-a informat pe omologul său asupra măsurilor de reasigurare adoptate de NATO privind întărirea prezenţei aliate în statele membre din flancul estic.

Evoluţiile situaţiei de securitate din Siria şi Irak au constituit o altă temă de dezbatere la nivelul celor doi miniştri. Ministrul Mircea Duşa a apreciat situaţia de securitate din Siria ca fiind volatilă şi impredictibilă, cu potenţial de înrăutăţire, "conflictul din Siria putând avea efecte şi asupra statelor din zonă, în special asupra Libanului şi Irakului", a mai declarat ministrul român.

În timpul discuţiilor, cei doi miniştri au abordat şi stadiul relaţiilor bilaterale, Mircea Duşa apreciind că vizita este un bun prilej pentru aprofundarea cooperării "într-un context internaţional care obligă statele cu interese comune să îşi consolideze dialogul şi să îi adauge o notă suplimentară de pragmatism".

O altă temă de discuţie a fost cooperarea în domeniul informaţiilor militare. Astfel, încheierea unui nou acord privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate între cele două instituţii "va completa cadrul legal al cooperării bilaterale româno-israeliene", a precizat ministrul român al apărării naţionale, oferind o mai bună abordare a provocărilor la adresa securităţii regionale şi din spaţiul euro-atlantic.

Agenda întâlnirii bilaterale a mai inclus identificarea de oportunităţi de cooperare la nivelul categoriilor de forţe ale Armatei şi al învăţământului militar în domeniul naval.

La rândul său, omologul israelian, Moshe Ya’alon, a precizat faptul că împlinirea a 10 ani de la iniţierea Dialogului Mediteranean al Alianţei, de anul acesta, este o oportunitate pentru Israel să reitereze angajamentul pentru combaterea terorismului şi a proliferării armelor de distrugere în masă.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *