Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut joi, 17 iulie 2014, o întâlnire bilaterală cu omologul sârb, Ivica Dačić, cu prilejul vizitei oficiale la Belgrad a delegaţiei conduse de Primul Ministru al României. În cadrul discuţiilor au fost abordate, într-un dialog pragmatic şi constructiv, temele de pe agenda bilaterală, stadiul parcursului european al Serbiei, precum şi cele mai recente evoluţii din regiune.

 Cei doi miniştri au exprimat interesul pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun, cu accent pe cooperarea economică şi creşterea schimburilor comerciale. Ambele părţi au evidenţiat interesul pentru concretizarea aspectelor agreate în cadrul contactelor la nivel înalt din ultima perioadă, precum şi pentru continuarea consultărilor bilaterale. De asemenea, au fost discutate oportunităţile de consolidare a cooperării transfrontaliere, finanţate din fonduri europene, inclusiv prin proiecte comune sub egida Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Ministrul român a subliniat importanţa menţinerii politicii de extindere pe agenda UE, dată fiind contribuţia semnificativă a acestui proces la pacea, stabilitatea şi prosperitatea în Europa. Demnitarul român a exprimat disponibilitatea pentru oferirea în continuare de expertiză pentru partea sârbă în ceea ce priveşte reformele necesare în procesul de integrare europeană (Vasile Puşcaş, fostul negociator-şef al României pentru integrarea în UE, a vizitat Belgradul în iunie 2014 în cadrul programului de asistenţă tehnică TAIEX al Uniunii Europene). Ministrul Corlăţean a salutat determinarea autorităţilor de la Belgrad de a înregistra rapid progrese concrete după deschiderea oficială, în ianuarie 2014, a negocierilor Serbiei de aderare la UE. Ministrul afacerilor externe a subliniat că Serbia va continua să aibă în România un partener şi un susţinător sincer din perspectiva parcursului de integrare în marea familie europeană. A subliniat interesul României faţă de implementarea pe întreg teritoriul Serbiei a măsurilor destinate protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Accesul la educaţia în limba maternă, sprijinul pentru păstrarea şi promovarea valorilor culturale proprii, liberul acces la serviciul religios în limba maternă, utilizarea limbii materne în spaţiul public sunt drepturi fundamentale pentru persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale, şi un criteriu important în cadrul negocierilor de aderare. România doreşte să coopereze politic cu Serbia pentru îndeplinirea acestui criteriu.

În cadrul discuţiilor au fost abordate şi evoluţiile regionale recente. Demnitarul român a reliefat atenţia specială pe care România o acordă demersurilor menite să asigure stabilitatea, securitatea şi prosperitatea regiunii Balcanilor de Vest. În acest sens, Titus Corlăţean a evocat eforturile întreprinse de România în ultimul an, pe durata mandatului de Preşedinţie în exerciţiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), în sprijinul obiectivelor de integrare europeană a statelor din regiunea Balcanilor de Vest. În acest context, a adresat mulţumiri Serbiei pentru abordarea constructivă de care a dat dovadă pe parcursul mandatului României, care a permis înregistrarea unor progrese semnificative, care conferă un impuls benefic Dialogului Belgrad – Priştina, precum şi perspectivei europene a regiunii.

La finalul întâlnirii, ministrul român a adresat omologului său sârb invitaţia de a efectua o vizită oficială în România. Invitaţia a fost acceptată.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *