În contextul vizitei pe care o desfăşoară în Polonia, în perioada 3-4 iunie 2014, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut miercuri, 4 iunie 2014, o întrevedere oficială cu omologul polonez, Radoslaw Sikorski.

 Agenda discuţiilor a vizat aprofundarea cooperării bilaterale şi a promovării intereselor comune în plan regional şi european, inclusiv în virtutea relaţiei privilegiate, de Parteneriat Strategic, dintre România şi Polonia. Discuţiile au reconfirmat interesele şi abordarea comune în UE şi NATO, cu accent pe susţinerea unor evoluţii pozitive în statele din Vecinătatea Estică a Uniunii, cu oferirea perspectivei europene pentru acele ţări care au demonstrat angajament în favoarea reformelor; continuarea cooperării în vederea susţinerii procesului de integrare europeană a statelor candidate; coordonare în procesul de rearanjare instituţională la nivel UE; securitate energetică, prin reducerea dependenţei energetice şi definitivarea pieţei interne a energiei; contribuţia ambelor state la consolidarea relaţiei transatlantice şi pregătirea viitorului Summit NATO. 

În cadrul discuţiilor legate de evoluţiile din Vecinătatea Estică a UE, cei doi miniştri au evidenţiat amploarea provocărilor în regiune şi necesitatea transmiterii unui mesaj clar partenerilor estici care au dat dovadă de un angajament ferm în favoarea integrării europene.

Ambii interlocutori au reafirmat susţinerea clară pentru parcursul european al Republicii Moldova şi au subliniat importanţa semnării Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Comerţ Liber (AA/DCFTA) la sfârşitul lunii iunie 2014.

Cei doi oficiali au subliniat necesitatea unei acţiuni coerente, coordonate şi unitare a Uniunii în sprijinul prezervării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, stabilizării situaţiei, precum şi consolidării valorilor democratice în regiune. Au exprimat satisfacţia faţă de desfăşurarea transparentă şi democratică a scrutinului electoral din 25 mai 2014, în urma căruia Petro Poroşenko a fost desemnat în funcţia de şef al statului. A fost reliefat faptul că realizarea acestui proces este un pas important spre o stabilizare a situaţiei regionale.

În context, a fost subliniată necesitatea unui efort susţinut şi comun în vederea asigurării securităţii energetice în Europa, în condiţiile în care criza din Ucraina a reconfirmat rolul major al unei politici comune în materie, în cadrul căreia reducerea dependenţei energetice este crucială pentru stabilitatea regională.

În privinţa contextului internaţional, cei doi miniştri au evidenţiat importanţa rolului Alianţei Nord Atlantice, precum şi a relaţiei solide pe care România şi Polonia o au cu Statele Unite, inclusiv din perspectiva finalizării negocierilor asupra Acordului de comerţ şi investiţii UE-SUA (TTIP).

Pe fondul rezultatelor alegerilor europene şi a evoluţiilor în plan instituţional, cei doi miniştri au subliniat importanţa coalizării forţelor pro-europene pentru promovarea pentru următorii ani a unei agende axate pe priorităţile majore ale Uniunii, inclusiv prin consolidarea rolului Comisiei Europene. 

În marja participării la evenimentele de celebrare la Varşovia a 25 de ani de la primele alegeri parţiale libere din Polonia, iniţiate de Mişcarea Solidaritatea, ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a avut întrevederi cu secretarul de stat american John Kerry, cu alţi miniştri europeni ai afacerilor externe prezenţi la evenimente, precum şi cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

În acest context, ministrul afacerilor externe a adresat felicitări, în numele Guvernului român, noului preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere cu Leszek Miller, fost prim-ministru al Poloniei, între anii 2001-2004 şi preşedinte al Partidului Alianţei Stângii Democrate din Polonia şi cu Jerzy Wenderlich, vice-preşedintele Sejm-ului polonez.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *