Discuţiile s-au concentrat pe implicaţiile asupra României, securităţii aliate şi statelor partenere din regiune – Republica Moldova, Ucraina şi Georgia – a dezvoltărilor din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre, precum şi pe măsurile care se impun în actualul context, inclusiv din perspectiva viitorului summit NATO. Totodată, au fost abordate aspecte legate de cooperarea bilaterală în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, cu accent pe domeniile politico-militar şi de securitate şi al schimburilor interumane.
Bogdan Aurescu a salutat vizita reprezentantului american ce ilustrează preocuparea şi interesul deosebit faţă de ţara noastră şi de regiune, reflectate de altfel şi prin măsurile adoptate recent de SUA şi NATO pentru reasigurarea României şi prin vizitele la Bucureşti din ultima perioadă ale înalţilor oficiali americani, atât din cadrul Administraţiei, cât şi al Congresului SUA. Oficialul român a subliniat, pe fondul evoluţiilor de securitate din vecinătate, necesitatea consolidării flancului estic al Alianţei, inclusiv a securităţii României, precum şi a partenerilor apropiaţi ai NATO din regiunea Mării Negre. A solicitat sprijinul liderului democrat pentru aprobarea unor măsuri eficiente, inclusiv în cadrul Iniţiativei privind Reasigurarea Aliaţilor Europeni, transmisă spre aprobare Congresului de către preşedintele SUA. În context, a prezentat demersurile întreprinse de România pentru susţinerea parcursului european al R. Moldova, Ucrainei şi Georgiei, pledând pentru un angajament consistent din partea SUA în vederea depăşirii actualelor provocări din regiune. Totodată, a evidenţiat importanţa viitorului Summit al NATO pentru întărirea apărării colective, a legăturii transatlantice şi pentru succesul politicii „uşilor deschise”, în contextul rezultatelor reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO, desfăşurată la Bruxelles în 24-25 iunie 2014.
Un subiect important pe agenda discuţiilor, alături de aprofundarea cooperării bilaterale pe dimensiunea de securitate a Parteneriatului strategic, l-a reprezentat dosarul vizelor. Bogdan Aurescu a prezentat progresele înregistrate de România în îndeplinirea criteriilor prevăzute de legislaţia SUA şi a reiterat aşteptările autorităţilor de la Bucureşti şi ale cetăţenilor români privind materializarea cât mai curând posibil a perspectivei călătoriilor fără vize în SUA. A solicitat co-preşedintelui Grupului de prieteni pentru România din Congresul SUA să susţină adoptarea, cu celeritate, a legislaţiei care să facă posibilă includerea României în programul Visa Waiver, având în vedere statutul României de partener strategic şi aliat apropiat al SUA. Nu în ultimul rând, secretarul de stat a subliniat importanţa desemnării unui nou ambasador al SUA la Bucureşti, cât mai curând posibil.