
„Imnul Naţional al României, „Deșteaptă-te române!” este unul dintre cele mai pregnante simboluri ale românilor. Versurile lui Andrei Mureşanu şi muzica lui Anton Pann însoţesc istoria românilor de peste un veac şi jumătate, iar imediat după Revoluţia din 1989 cântecul a fost proclamat Imnul Naţional al României, consacrat prin Constituţia din 1991. Începând din 1998, în fiecare an la 29 iulie, românii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Imnului Naţional. Chemarea lui la deşteptare naţională, lansată pentru întâia dată la Râmnicu Vâlcea, în urmă cu 166 de ani, i-a însuflețit pe români în cele mai importante momente istorice ale ultimelor două secole: Războiul de Independență, Marea Unire, Revoluția din Decembrie 1989, devenind în timp, împreună cu drapelul tricolor, un simbol profund al unității și coeziunii poporului român.
„Deșteaptă-te române!”, prin permanența sa în istoria poporului român, a contribuit fundamental la conturarea și consolidarea identităţii naţionale, a aspiraţiei poporului român de a se afirma ca națiune suverană în cadrul familiei națiunilor europene.
Pentru românii care trăiesc astăzi departe de ţară, această zi deosebită trebuie să reprezinte un moment de reculegere şi de simbolică întoarcere acasă. Imnul Naţional, ale cărui acorduri se aud astăzi din toate ambasadele şi consulatele României din lume, reverberează în mod special pentru compatrioţii noştri aflaţi departe de casă.
Pentru diplomaţia românească, Ziua Imnului Naţional este un moment cu profundă încărcătură emoţională, dedicat coeziunii şi unităţii comunităţilor româneşti din străinătate, pentru conservarea şi consolidarea identităţii naţionale a tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei. Îi îndemn pe diplomații români să sărbătorească împreună cu membrii comunităților românești din străinătate Ziua Imnului Naţional.
Această zi festivă este un prilej de a fi mândri de istoria, de cultura şi de moștenirea noastră spirituală.”.