Ministerul Culturii îşi exprimă profundul regret la aflarea știrii trecerii la cele veşnice a celui care a fost un adevărat model de profesionalism pentru multe generaţii de artişti, maestrul Constantin Lucaci. Sculptura sa, realizată în peste şase decenii de creaţie, s-a impus cu autoritate în arta contemporană.

 Constantin Lucaci s-a născut în 1923, în localitatea Bocşa din Judeţul Caraş – Severin. Între anii 1945-1948 studiază la Academia Liberă de Artă Guguianu din București, avându-i ca profesori pe Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu și Corneliu Medrea. În urma obţinerii licenţei, în anul 1948, se înscrie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din București, pe care-l absolvă în anul 1953, iar în 1963  obţine licenţa Academiei de Belle Arti „Pietro Vannucci” din Perugia.

 

Începând cu 1993 a fost profesor al catedrei de sculptură a Academiei de Arte Frumoase din Cluj.

 

De-a lungul timpului, a participat la numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate. Creaţia artistului se află expusă în aer liber, în muzee şi colecţii particulare din România şi din străinătate. În anul 2007 a fost inaugurat Muzeul Constantin Lucaci, aflat sub egida Vaticanului (în Sanctuarul San Francesco di Paola, Calabria, Italia), iar din anul 2012 a fost înfiinţat, la Bocşa, un muzeu dedicat operei sale.

 

În semn de recunoaştere a talentului său, artistul a fost numit cetăţean de onoare al oraşelor Reşiţa (2000) şi Bocşa (2008) şi al Judeţului Caraş – Severin, în 2008. În îndelungata sa carieră, a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim: Ordinul Muncii – România (1953); Ordinul Meritul Cultural – România (1968); – Ordinul de merit "Cavaler al Republicii Italiene" (1982); Premiul Herder, decernat de Universitatea din Viena, pentru întrega sa operă (1984); Premiul Academiei Române (1990); Ordinul Serviciul Credincios în grad de cavaler (2009) ş.a.    

 

Ne luăm cu tristeţe rămas bun de la maestrul Constantin Lucaci şi adresăm sincere condoleanţe familiei şi prietenilor.

Dumnezeu să-l odihnească!

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *