Ministerul Muncii propune încadrarea în grad de handicap pentru toate persoanele care suferă de elefantiazis

 Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a propus Ministerului Sănătății modificarea capitolului 4 A II – Evaluarea gradului de handicap în afectarea funcţiilor arterelor legate de fluxul sanguin din Ordinul comun al M.M.F.P.S.P.V. şi M.S. nr. 762/1.992/2007, în contextul situaţiilor semnalate în ultima perioadă ale unor cazuri de încadrare în grad de handicap a unor afecţiuni care creează o barieră în adaptarea la mediul socio-familial şi limitează autonomia în plan personal.

Modificarea propusă de MMFPSPV se referă la introducerea afecțiunii denumite elefantiazis în ordinul comun privind persoanele cu dizabilități pentru toate persoanele care suferă de elefantiazis, indiferent dacă afecțiunea provine din naștere sau a fost dobândită pe parcurs, astfel încât acestea să poată beneficia, în urma unei evaluări, de încadrare într-un grad de handicap corespunzător.

În acest moment, boala este tratată ca handicap doar dacă a survenit la naștere, în copilărie, în adolescență sau dacă a fost dobândită până la vârsta de 26 de ani.

Informatii utile:

Elefantiazisul reprezintă edemul difuz cu deformarea membrelor superioare sau inferioare, în fazele avansate fiind caracterizat prin acumulare excesivă de lichid limfatic și tumefierea țesutului cutanat datorită obstrucției vaselor limfatice. Poate surveni la naștere, adolescență sau mai târziu, pe parcursul vieții. Această afecțiune este mai frecventă la femei și, de obicei, este unilaterală.

Din datele prelucrate de la Registrul Electronic Național al Persoanelor cu Handicap, la data de 31.07.2014 erau în evidență 106 cazuri, la nivel național.

Cât de util a fost acest articol?

Faceți clic pe o stea pentru a-l evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Autor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *