
După ce a fost prezentată la Tulcea, în cadrul programului celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni, Pelicam, (desfășurat în perioada 13-15 iunie a.c.), la inițiativa ministrului Korodi expoziția a fost adusă la Miercurea Ciuc, unde fotografiile vor putea fi admirate până pe 21 august. Ea a fost realizată de WWF-România în parteneriat cu Rewilding Europe. ”Expoziția aceasta a venit dintr-o idee foarte simplă: pur și simplu, văzând materialul excepțional realizat de WWF România, am solicitat să ducem expoziția și în alte zone din țară. Un loc unde biodiversitatea este prezentă și unde există în permanență un ”conflict”, în sensul bun al cuvântului, între habitatul natural și habitatul omului, este zona Ciucului. Noi considerăm că trebuie să fie un semnal că există valori în această țară, cum este Delta Dunării, care poate fi un lucru exotic și puțin cunoscut pentru celelalte părți ale României și pentru cetățeni, la care cetățenii trebuie să aibă acces și mai apoi să aibă curajul ca după aceste fotografii să facă și o vizită, realmente să guste valorile locale ale Deltei Dunării – și vorbesc aici de biodiversitate, dar și de omul care trăiește în Deltă”, a spus Attila Korodi la inaugurarea de la Miercurea Ciuc.
Ministrul Mediului a ținut să precizeze că expoziția ”are în spate o activitate lungă fotografică și, din acest motiv, ceea ce vedem noi nu reprezintă numai valori pe hârtie ale naturii, ci și valori fotografice. Sper ca și zona montană – cum este zona Munții Harghitei, Munții Ciucului – să poată să plece cândva pe panouri cu materiale foto, către alte zone: către București, către zona Deltei Dunării, către zone străine de locuri montane, pentru că sunt convins că vor avea același impact. Biodiversitatea tocmai asta ne arată, și România are o bogăție imensă, că diferite zone se pot mândri cu alte și alte lucruri care sunt valori și patrimoniu ale României”, a mai spus Attila Korodi. El a mulțumit WWF pentru că a oferit șansa de a duce această expoziție la Miercurea Ciuc și și-a exprimat convingerea că expoziția va fi dusă și în alte părți ale României, pentru ca un număr cât mai mare de oameni să aibă acces la un material fotografic atât de valoros.
La rândul său, Csibi Magor, președintele WWF, a subliniat că trei din cei patru fotografi care au realizat imaginile sunt fotografi de talie mondială, recompensați cu premii internaționale: ”Acești oameni au pândit, timp de doi ani, ocaziile cele mai bune și au adus ceva ce nu s-a mai văzut până acum, fotografii subacvatice. Acestea ne arată o altă parte a Deltei Dunării, mult mai greu accesibilă unui turist obișnuit, însă ne arată cât de bogată este biodiversitatea, ne arată cât de multe valori avem în Delta Dunării și ne arată cât de mult subapreciem și noi câteodată, fauna și flora de care dispunem”.
El a atras atenția asupra importanței Deltei, un loc restrâns, în care se află multă bogăție: ”Delta Dunării este una dintre zonele din Europa cu cea mai mare densitate a speciilor, a bogățiilor naturale pe km2 și cu acest lucru trebuie să ne mândrim, dar în același timp trebuie să ne gândim cum putem să păstrăm aceste valori. Pentru că orice sistem în care nu există echilibru, după o vreme se degradează. Și acesta este cel mai important lucru: Delta Dunării nu există fără o Dunăre sănătoasă, fără un râu și un ecosistem întreg sănătos și acesta va fi până la urmă rolul nostru, să gândim acele mecanisme – renaturare, reconstrucție ecologică și multe alte instrumente – care ne ajută să avem o Deltă sănătoasă, ne ajută să avem pești pentru comunitățile locale, ne ajută să avem turism și ne ajută să avem aceste valori pe termen mediu și lung. Și faptul că MMSC și WWF deschid o expoziție de acest gen ne arată că interes există și acum trebuie să facem acel pas concret. Eu cred că inițiativa de a renatura 19% din Lunca Dunării ar reprezenta un prim pas foarte bun în această direcție și atunci am învăța cum putem să controlăm mai bine inundațiile și cât de mult putem să câștigăm dacă respectăm mai mult natura”, a încheiat președintele WWF .
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Expoziția “Delta Dunării, perspective noi” înseamnă o viziune nouă atât din punctul de vedere al tehnicii fotografice, cât și al protejării acestei zone unice în Europa.
Staffan Widstrand, fotograf profesionist, este membru fondator și Director de Marketing și Comunicare al inițiativei Rewilding Europe. Staffan este, de asemenea, câștigătorul a numeroase competiții de fotografie și literare, fondator al Centrului Național Suedez de Informare despre Carnivore, membru fondator al “Ligii Internaționale de Fotografi din Conservare” (ILCP) și director al inițiativei de conservare Wild Wonders of Europe. Staffan este și membru al Societății de Ecoturism Suedeze.
În urma misiunii subacvatice din 2013, fotograful Magnus Lundgren a declarat că după mii de scufundări peste tot în lume, când a intrat în Delta Dunării a fost ca și când ar fi pătruns în o cu totul altă lume. Fotograful suedez a primit numeroase distincții, printre care Wildlife Photographer of the Year (WPY), medalia de argint la World Championship of Underwater Photography, Mauritius, 2007, Best in show la Wetpixels DEEP Indonezia, iar fotografiile sale au fost publicate de revista National Geographic. În prezent, el este unul dintre cei patru directori ai Wild Wonders of Europe.
Biologul Florian Möllers s-a specializat în reportaje în care documentează relația de multe ori ambiguă dintre om și natură, producând cărți și expoziții educative. Munca sa a fost recompensată în competiții internaționale, cum ar fi WPY, distincție pe care a obținut-o de mai multe ori. Florian este membru al ILCP și din 2007 este directorul de comunicare al Wild Wonders of Europe.
Cristian Mititelu-Răileanu este un pasionat de fotografie, pasiune care completează perfect activitatea din teren, el urmărind îndeaproape evoluția familiei de castori din Delta Dunării. Primele clipuri video au fost obținute în urma unei acțiuni de monitorizare începute în aprilie a.c. în complexul lacustru Somova – Parcheș.